Vulvodinia-9720
Vulvodinia, ce este şi cum o poţi ameliora. De ce trebuie să eviţi blugii strâmţi şi epilarea definitivă în zona intimă

“Vulvo” înseamnă vulvă, iar “dynie” înseamnă durere, prin urmare, vulvodinia este caracterizată printr-o durere cronică a vulvei, provocând o stare de disconfort mai mult de trei luni. Află cum se manifestă şi ce schimbări de rutină poţi face pentru a reduce simptomele sau pentru a le preveni.

Vulva reprezintă totalitatea organelor genitale externe ale femeii, cum ar fi labiile mari şi cele mici, uretra şi vaginul. Durerea poate fi localizată la nivelul vestibulului sau intrării în vagin ori poate fi generală (durerea apare spontan în mai multe zone ale vulvei).

Durerea poate fi resimţită ca senzaţie de arsură sau ca nişte înţepături. Ea apare atunci când stai în şezut, când porţi pantaloni/blugi foarte strâmţi, în timpul actului sexual, în timpul consultaţiei ginecologice, după ce îţi faci nevoile şi te ştergi sau în perioada de menstruaţie, când trebuie să porţi/introduci tampoane interne sau nu.

Cauzele durerii cronice la nivelul vulvei sunt necunoscute. Astfel, unii specialişti consideră că ar avea origine psihologică. Durerea persistentă a vulvei îţi poate afecta viaţa de cuplu, îţi poate scădea dorinţa sexuală şi îţi poate afecta starea de bine.

Nu întotdeauna este vorba despre vulvodinie. Alte posibile cauze pot fi infecţiile vaginale, senzitivitate la produsele de igienă personală, uscăciunea mucoasei vaginale etc., toate aceste lucruri provocând stare de disconfort.

Cum poţi reduce sau preveni simptomele vulvodiniei

Oamenii de ştiinţă au observat că femeile care poartă blugi strâmţi au mai multe şanse să se confrunte cu vulvodinie. Pe de altă parte, şi femeile care optează pentru îndepărtarea totală a părului pubian au un risc crescut de 74% să dezvolte dureri ale vulvei. Cu alte cuvinte, se pot produce inflamaţii în această zonă foarte sensibilă care vor dezvolta ulterior dureri.

Ce poţi face:

Poartă lenjerie intimă din bumbac şi evită pantalonii/blugii mulaţi pe corp. Evită să cumperi produse de igienă personală parfumate, cum ar fi serveţelele intime, spumantul de baie etc.

Dacă ai dureri atunci când stai în şezut, poţi folosi o pernă de scaun în formă de gogoaşă pentru a te simţi mai confortabil. Nu înlătura activitatea sexuală de tot, ci mai degrabă găseşte poziţii care să-ţi aducă plăcere sau poţi doar să te bucuri de intimitate alături de partenerul tău de cuplu.

Poţi folosi puţină vaselină cosmetică în zona intimă înainte de a intra în piscină pentru a evita clorul din apă. Încearcă să te relaxezi şi să te odihneşti mai mult.

Cum se tratează vulvodinia?

Sunt necesare mai multe investigaţii pentru a oferi tratamente adaptate nevoilor pacienţilor. Pentru început, specialiştii pot prescrie geluri anestezice înainte de începerea actului sexual, antidepresive în doze mici, te pot îndruma către sedinţe de psihoterapie (terapie cognitiv-comportamentală) ori fizioterapeutul îţi poate recomanda exerciţiile pelviene.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate