Virusul Covid-19 a suferit zeci de mutaţii
Virusul Covid-19 a suferit zeci de mutaţii

Fiecare informaţie despre noul Coronavirus contează pentru a acţiona în timp real împotriva lui şi pentru a limita numărul de pacienţi şi de decese. În acest scop, Islanda a adoptat măsura testării în masă şi a descoperit că jumătate dintre persoanele cu rezultat pozitiv nu au avut simptome.

Publicaţia Al Arabiya a scris despre experimentul Islandei, o insulă cu aproximativ 364.000 de persoane, unde s-a luat ca principală măsură testarea în masă, fără a izola forţat locuitorii. Astfel, un număr de 10.300 de oameni au fost testaţi. Spre deosebire de alte ţări, care au mers pe ideea de teste efectuate în urma simptomelor, Islanda a testat indiferent că persoanele au acuzat simptome sau nu. Descoperirea a fost surprinzătoare: jumătate dintre cei cu rezultat pozitiv nu au prezentat simptomele specifice infectării cu virusul Covid-19 (oboseală, febră, durere în gât, tuse seacă).

Acest lucru confirmă că noul Coronavirus este răspândit mai mult prin persoanele infectate şi asimptomatice – care nu prezintă simptome de boală. De altfel, cercetătorii de la Universitatea Texas din Austin au descoperit că peste 10% dintre pacienţii implicaţi în studiu au fost infectaţi de persoane care au avut virusul, fără să acuze simptome.

Aceste date puse la dispoziţie de autorităţile islandeze pot fi resurse valoroase pentru următoarele studii ştiinţifice aplicate virusului Covid-19.

Zeci de mutaţii ale virusului
Testarea în masă efectuată de islandezi, care a implicat, de asemenea, şi secvenţierea genetică a diferitelor probe de virus, i-a ajutat pe cercetători să investigheze diferitele mutaţii ale virusului. În acest sens, oamenii de ştiinţă au descoperit cel puţin 40 de mutaţii ale noului Coronavirus, inclusiv faptul că virusul poate deveni şi mai contagios, dar mai puţin periculos.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate