Sănătatea din farfuriile noastre: un avocado pe zi previne colesterolul rău
Sănătatea din farfuriile noastre: un avocado pe zi previne colesterolul rău

Un avocado pe zi scade colesterolul. Avocatul se alătura listei lungi de alimente care ne doresc bine. Un studiu arată că adăugarea unui avocado în meniurile zilnice ar limita oxidarea organismului și apariția colesterolului.

Fructul de avocado pare să dovedească încă o dată că sănătatea este și in farfuriile noastre, iar un avocado zilnic îl ține pe medic departe!

Cercetările preliminare au arătat că consumul zilnic de avocado ar ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău. Acest mic studiu a fost realizat de cercetătorii de la American Penn State University pe 45 de participanți cu vârsta cuprinsă între 21 și 71 de ani, care aveau supraponderabilitate sau obezitate. Toți subiecții au trebuit să urmeze o dietă similară cu cea a americanilor de rand în primele două săptămâni. Toată lumea a început studiul cu același aport nutritiv.

Participanții au fost apoi repartizați la trei diete diferite timp de cinci săptămâni. Primul a urmat o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, membrii celui de-al doilea grup au avut o dietă moderat de grasă, cu un avocado pe zi, iar cei din grupa a treia aveau o dietă moderat de grasă, fără avocado, dar cu adăugarea de grăsimi bune pentru a ajunge la aceeași cantitate de acizi grași monoinsaturați prezenți în avocado.

Un avocado pe zi scade colesterolul. Avocado ar proteja împotriva colesterolului rău
Rezultatele lor, publicate în Journal of Nutrition, au arătat că, după cinci săptămâni, participanții care au consumat zilnic un avocado au avut niveluri mai mici de LDL (lipoproteină cu densitate scăzută), cunoscut și sub denumirea de „colesterol rău”, comparativ cu începutul studiului sau cu celorlalte două regimuri.

În plus, după ce au urmat dieta cu avocado, participanții au înregistrat niveluri foarte mici de particule LDL oxidate. Cercetătorii explică că, la fel cum oxigenul poate putrezi un aliment, procesul de oxidare poate dăuna și corpului uman.

„Când vă gândiți la colesterolul rău, acesta inseamna particule LDL care variază ca mărime”, a declarat autorul studiului Penny Kris-Etherton. Toate LDL-urile sunt dăunătoare, dar lipoproteinele mici și dense sunt deosebit de rele. Am descoperit că oamenii care au tinut dieta cu avocado aveau mai puține particule oxidate de LDL. Au avut, de asemenea, mai multă luteină, care poate fi compusul bioactiv care protejează LDL de oxidare.”

Avocado, un fruct de mâncat zilnic
„Multe studii se referă la oxidare ca la baza bolilor precum cancerul și bolile de inimă”, a continuat profesorul Kris-Etherton. Știm că atunci când particulele LDL se oxidează, începe o reacție în lanț care poate promova ateroscleroza, care este acumularea de plăci pe pereții arterei. Oxidarea nu este bună, așa că, dacă vă puteți proteja corpul prin dietă, poate fi foarte benefic.”

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate