Hipotiroidism - Cauze şi simptome
Hipotiroidism - Cauze şi simptome

Te simţi obosit tot timpul, ai crescut în greutate, deşi ai aceleaşi obiceiuri alimentare dintotdeauna sau, dimpotrivă, ai slăbit inexplicabil? Toate aceste simptome pot indica o afecţiune a glandei tiroide.

Hipotirodismul este de obicei cauzat de o boala existenta deja sau de un tratament medical anterior care a facut ca tiroida sa nu mai functioneze optim. In functie de cauza, hipotiroidismul este permanent sau reversibil.

Hipotiroidism - Cauze
Boala autoimuna. Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului permanent este tiroidita Hashimoto, o boala autoimuna cronica, in care globulele albe (limfocitele) creeaza anticorpi care, incet si gradual, distrug glanda tiroida. O alta afectiune autoimuna, tiroidita atrofica, poate determina, de asemenea, reducerea secretiei de hormoni tiroidieni. In acest caz, anticorpii micsoreaza glanda tiroida.
Interventiile chirurgicale. Interventiile chirurgicale pentru indepartarea partiala sau totala a tiroidei sunt uneori necesare la persoanele care au noduli tiroidieni, gusa, cancer tiroidian sau boala Graves. Daca ti s-a indepartat in intregime glanda tiroida, vei deveni hipotiroidic(a) si vei avea nevoie de tratament de substitutie totala a hormonilor tiroidieni. Poti, de asemenea, suferi de hipotiroidism si daca ti s-a indepartat doar o parte din glanda. Uneori, partea ramasa poate produce suficienti hormoni tiroidieni pentru a mentine normale nivelurile acestora in sange.
Tratament sau expunere la radiatii. Unele persoane cu hipertiroidism sunt tratate cu iod radioactiv care distruge o parte sau intreaga glanda tiroida, ceea ce duce la hipotiroidism. Persoanele cu boala Hodgkin, limfoame sau cancere ale capului si gatului care sunt tratate prin radioterapie cu fascicul extern pot pierde partial sau total functia glandei tiroide.
Tulburari ale glandei pituitare. Glanda pituitara, care trimite hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) in sange pentru a transmite tiroidei cati hormoni sa produca, poate, de asemenea, sa aiba probleme ce o fac in mod eronat sa incetineasca sau sa opreasca productia de TSH. Aceasta duce, in schimb, la secretie insuficienta din partea tiroidei. Deteriorarea glandei pituitare poate fi cauzata de o tumora, radiatii sau interventii chirurgicale.
Hipotiroidism congenital. Uneori fatul se naste fara glanda tiroida, cu o tiroida formata doar partial sau cu o tiroida care nu se afla in pozitia corecta. In alte cazuri, fatul se naste cu o tiroida completa care nu functioneaza corespunzator.

Cauzele hipotiroidismului temporar

Tiroidita. Tiroidita, o inflamatie a glandei tiroide cauzata de un atac autoimun sau uneori de un virus, duce la o perioada temporara de tireotoxicoza (secretie excesiva de hormoni tiroidieni) urmata de o perioada de hipotiroidism. In comparatie cu tiroidita Hashimoto, care este o forma pe termen lung de inflamare a tiroidei, unele forme de tiroidita sunt de relativ scurta durata.
Medicatia. Medicamente precum amiodarona, litiu, interferon alfa si interleukina pot determina hipotiroidismul, in special la cei care au o tendinta genetica spre boli tiroidiene autoimune.
Prea mult iod. Daca iei prea mult iod, fie din alimentatie, fie sub forma de suplimente, este putin probabil sa constituie o problema, dar poate determina aparitia hipotiroidismului la persoanele care prezinta risc de boli autoimune sau poate inrautati hipotiroidia existenta.
Prea putin iod. Deficitul de iod cauzeaza hipotiroidism care poate fi corectat crescand aportul de iod.

Hipotiroidism - Simptome
Oboseala extrema. Daca nivelurile hormonilor tiroidieni sunt scazute, la fel este si nivelul energiei. Simptomul clasic de hipotiroidism este epuizarea totala, care se manifesta prin dorinta de a dormi intreaga zi desi ai dormit toata noaptea.
Intoleranta la frig. Incetinind, celulele au nevoie de mai putina energie, si, prin urmare, corpul produce mai putina caldura. Este posibil sa constati ca esti cel/cea care vrea intotdeauna sa dea caldura mai tare cand altora le este bine. Vremea rea devine greu de tolerat si ai nevoie de un strat suplimentar de haine.
Pierderea poftei de mancare. Cand nevoile energetice se reduc, organismul are nevoie de mai putine calorii, deci pofta de mancare scade.
Cresterea in greutate. Este destul de normal ca cineva care este hipotiroidic sa ia in greutate. Chiar si atunci cand constati o scadere a apetitului, mananci mai multe calorii decat arzi, deoarece corpul a incetinit, iar celulele convertesc in energie un numar mai mic de calorii.
Puls lent. Nivelurile scazute de hormoni tiroidieni pot incetini functionarea inimii si chiar cauza bradicardia (ritm cardiac scazut), cu sub 60 de batai pe minut.
Glanda tiroida marita (gusa). Daca hipotiroidismul este cauzat de tiroidita Hashimoto sau de deficienta de iod, se dezvolta gusa.
Depresie. Hipotiroidismul si depresia au multe caracteristici comune. Oboseala, pierderea poftei de mancare si cresterea in greutate sunt adesea simptome de depresie.
Piele uscata si unghii fragile. Glandele sudoripare asigura pielii umezeala naturala. Dar, in hipotiroidism, corpul produce mai putina caldura, iar transpiratia este redusa si pielea devine uscata si se exfoliaza usor. Pielea crapata poate sa apara in zona coatelor si a genunchilor. De asemenea, unghiile pot deveni fragile, cu santuri aspre.
Caderea parului. In hipotiroidism, parul poate sa cada in manunchiuri, de pe cap sau de pe restul corpului.
Constipatie. Procesul digestiv se deruleaza intr-un ritm metabolic incetinit, ceea ce poate duce la scaune dure, uscate si crampe abdominale care inceteaza prin defecatie.
Dureri vagi. Multe persoane cu hipotiroidism prezinta dureri musculare si articulare care seamana cu durerile cauzate de artrita reumatoida.
Modificari menstruale. La femeile tinere, menstruatiile tind sa devina mai consistente si mai frecvente. In unele cazuri, apar si schimbari in ovulatie ce pot face conceptia dificila.
Nivel ridicat al colesterolului. Glanda tiroida hipoactiva poate determina cresterea nivelului colesterolului. Aceasta se intampla atunci cand nivelurile scazute ale hormonilor tiroidieni determina ficatul sa produca mai putini receptori LDL. Acestea sunt molecule care extrag colesterolul LDL („rau”) din sange.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate