hepatita C
Terapii noi şi eficiente pentru hepatita C

Boală virală, hepatita C poate duce, în timp, la distrugerea ficatului. Din fericire, în ultimii ani au apărut medicamente şi terapii noi, care cresc şansele de recuperare la peste 90%.

Hepatita C afectează 170 de milioane de persoane în întreaga lume. În ţara noastră, numărul bolnavilor ar fi, potrivit unor estimări, de aproximativ 600.000, dar mulţi dintre aceştia nu sunt diagnosticaţi şi nu ştiu că suferă de această boală.

Virusul hepatitei C (VHC) se transmite prin sânge infectat, de exemplu prin ace de seringă contaminate, tubulatură de dializă, lame de ras, tatuaje, instrumente stomatologice contaminate. Majoritatea medicilor sunt de părere că virusul se transmite rar sau deloc prin contact sexual, dar recomandă folosirea prezervativului, pentru siguranţă.

Hepatita C este o boală gravă, care poate duce, în timp, la ciroză sau cancer hepatic. Mai mult de jumătate dintre cei infectaţi dezvoltă hepatită cronică.

Şansele de vindecare şi terapiile recomandate depind de tipul virusului VHC – există şase variante diferite, denumite genotipuri, din cauza diferenţelor genetice.

Până nu demult, tratamentul standard pentru hepatita C consta în administrarea de interferon, de obicei în combinaţie cu ribavirină. Această schemă de tratament stimulează sistemul imunitar al persoanei să lupte împotriva virusului şi s-a dovedit eficientă în multe cazuri de hepatită C. Potrivit unor studii, prin această terapie combinată au fost vindecaţi în jur de 80% din pacienţii infectaţi cu virusul hepatitic din genotipul 2 sau 3 şi aproximativ 75% dintre cei cu genotipul 1. Din păcate, ambele substanţe prezintă efecte adverse la un număr mare de pacienţi, printre care febră, frisoane şi anemie, iar terapia durează o perioadă îndelungată.

Opţiunile actuale de tratament
Cu medicaţia de ultimă generaţie, care a început să fie folosită în Europa din anul 2013, hepatita C a devenit vindecabilă. Acest lucru se datorează dezvoltării de medicamente antivirale directe, care opresc replicarea virusului în celulele hepatice, în fiecare etapă specifică de evoluţie. Faţă de terapiile vechi, acestea prezintă 3 avantaje importante: 1. În peste 90% dintre cazuri, bolnavul este vindecat complet chiar de la primul tratament. 2. Terapia durează, de obicei, numai 3 luni, în loc de 6 sau mai multe, în trecut; 3. Noile terapii sunt bine tolerate de organism şi prezintă mult mai puţine reacţii adverse.

Alte medicamente aflate în stadii de dezvoltare
Deşi majoritatea pacienţilor pot fi vindecaţi de hepatita C în 3 luni, cu medicamentele existente, este încă nevoie de terapii noi pentru această boală. De pildă, de medicamente care să scurteze durata tratamentului şi pentru acele subtipuri de virus care sunt încă mai greu de anihilat. De asemenea, cercetătorii şi medicii doresc să evite riscul potenţial ca rezultatele terapiei să îşi piardă eficacitatea în viitor, din cauza dezvoltării unei rezistenţe a virusurilor la medicaţia actuală. De aceea, în acest moment, mai multe medicamente noi destinate tratării hepatitei C se află în stadii avansate de dezvoltare şi există speranţa ca ele să poată fi utilizate în viitorul apropiat.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate