tamaie
Tămâia, chisturile şi ficatul: ce se întâmplă când acestea se-ntâlnesc?

Tămâia creşte pe solurile calcaroase şi sub soarele dogoritor al Arabiei şi Africii tropicale. De fapt, este un arbore ce ajunge până la patru metri înălţime, în scoarţa cărora se formează răşina ce noi o ştim drept tămâie. Oamenii acelor locuri o folosesc de mii de ani în tot felul de ritualuri datorită mirosului ei seducător, dar şi în viaţa de zi cu zi pentru puterile ei vindecătoare.

De altfel, tămâia este menţionată în una dintre cele mai vechi arhive medicale cunoscute, papirusul Eber ce datează din secolul al XVI-lea î.Hr., o listă de 877 de reţete şi prescripţii medicale din Egiptul Antic. Arabii şi astăzi mestecă tămâie, despre care glumesc că este guma lor de mestecat, pentru a se feri de tot felul de boli.

La noi, tămâia ajunge de obicei în biserici şi la evenimente religioase, unde preoţii o ard pentru a purifica şi înmiresma locul, în credinţa că astfel se răspândeşte harul lui Dumnezeu. Însă răşina miraculoasă, numită şi Boswellia serrata, a ajuns să fie folosită şi în scopuri terapeutice, având o mulţime de beneficii pentru sănătate.

Cum în compoziţia ei chimică intră gumirezine, uleiuri eterice (camfen, cadinen, felandren, olibanol) şi substanţe amare, răşina are proprietăţi benefice precum: expectorantă, analgezică, antiseptică, antiinflamatorie, antidepresivă, calmantă, sedativă.

Distruge celulele canceroase
Mai nou, oamenii de ştiinţă au descoperit că tămâia ajută la distrugerea celulelor canceroase de la nivelul ovarelor. Curele cu tămâie sunt indicate şi pentru a "topi" chisturile apărute pe ficat, rinichi şi plămâni, dar acestea nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicale.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate