Suplimente alimentare: Fii informat! Evită aceste 5 greșeli

 
suplimente alimentare
 

Deși sunt considerate produse naturale și inofensive, suplimentele alimentare prezintă totuși riscuri pentru sănătate. Utilizarea lor fără justificare sau în doze nepotrivite poate fi mai dăunătoare decât benefică. Continuă să citești pentru a afla despre greșelile comune de evitat atunci când iei suplimente.

Deși alimentația rămâne cea mai bună sursă de nutrienți, există situații în care aceasta nu poate furniza cantitățile optime necesare. În cazul unei diete nevariabile și insuficient de hrănitoare, suplimentele pot completa necesarul de nutrienți esențiali.

De la vitamine și minerale la preparate din plante, industria suplimentelor alimentare a cunoscut o creștere spectaculoasă în ultimii ani. Dar cât de necesare sunt acestea și ce riscuri implică administrarea lor? Nutriționistul american Anthea Levi explică pentru publicația Well+Good câteva greșeli comune de evitat în consumul de suplimente:

1. Administrarea de suplimente care nu sunt necesare

Mulți oameni iau suplimente alimentare fără a consulta un medic sau un nutriționist și fără a verifica prin analize dacă au o deficiență reală. Acest lucru poate duce la administrarea inutilă sau în doze prea mari, care uneori sunt periculoase.

„Mulți oameni iau suplimente cu vitamina B12 «pentru energie», dar un supliment cu B12 va fi util doar dacă analizele de sânge indică o deficiență. Din fericire, B12 este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că excesul este eliminat prin urină. Așadar, suplimentarea inutilă cu B12 va însemna doar o cheltuială inutilă”, explică nutriționistul.

Nu toate vitaminele pot fi eliminate din corp când sunt administrate în exces. De exemplu, vitamina D nu este solubilă în apă, iar administrarea fără justificare, mai ales în doze mari, poate duce la niveluri periculos de ridicate. Un studiu de caz publicat în 2022 în BMJ: Case Reports a arătat că un bărbat a fost spitalizat timp de opt zile cu simptome foarte severe (inclusiv vărsături constante, diaree și sete excesivă) după ce a luat doze foarte mari de suplimente cu vitamina D.

Nutriționistul Anthea Levi recomandă să identifici motivul pentru care vrei să iei un supliment, punându-ți următoarele întrebări:

- Am un motiv clar și confirmat pentru a lua acest supliment?
- A fost acest supliment recomandat sau verificat de medicul meu?
- Dacă iau un nutrient anume, cum ar fi vitamina D sau fierul, pentru o deficiență: Mi-am verificat din nou nivelurile din sânge pentru a vedea cum le-a influențat acest supliment?

2. Administrarea unei doze inadecvate

O greșeală comună când iei suplimente este administrarea unei doze inadecvate. De exemplu, 10 comprimate cu fibre furnizează 4 grame de fibre, dar poți obține aceeași cantitate consumând o lingură de semințe de chia, care oferă și o cantitate mică de calciu și omega-3.

„Mulți oameni consumă suplimente fără să fie conștienți de doza pe care o iau sau dacă acea doză este adecvată. Uneori doza este ridicol de mică, alteori este îngrijorător de mare. Odată ce ai certitudinea că un anumit supliment îți poate fi benefic, discută cu medicul tău despre doza corectă pentru tine”, recomandă nutriționistul.

3. Administrarea unei forme greșite

Același nutrient poate fi disponibil în forme diferite, un exemplu fiind magneziul. Ca supliment alimentar, acesta se comercializează sub diverse forme: citrat de magneziu, glicinat de magneziu, oxid de magneziu, sulfat de magneziu, clorură de magneziu, etc.

Glicinatul de magneziu poate fi util pentru relaxare și somn, în timp ce oxidul și citratul de magneziu acționează ca laxative. Este esențial să alegi forma corectă a unui supliment pentru a obține rezultatele dorite.

Absorbția în organism și efectele secundare ale suplimentelor variază și ele în funcție de forma sub care sunt administrate. „De exemplu, suplimentele cu fier sunt cunoscute pentru provocarea disconfortului gastrointestinal, dar unele studii arată că anumite forme de fier, cum ar fi bisglicinatul feros, sunt mai puțin susceptibile să provoace greață și constipație decât altele, cum ar fi sulfatul feros”, explică nutriționistul Anthea Levi.

4. Administrarea de suplimente care interacționează cu medicamentele

Numeroase suplimente alimentare pot interacționa cu tratamentele pe care le iei în paralel, iar aceasta este poate cea mai gravă greșeală legată de administrarea de suplimente.

Iată câteva exemple de interacțiuni:

- Berberina, administrată împreună cu medicamente pentru diabet și tensiune arterială, poate duce la o scădere periculoasă a nivelului glicemiei și a tensiunii arteriale.
- Calciul și fierul pot afecta absorbția levotiroxinei, un medicament utilizat în tratamentul bolilor tiroidiene.
- Sunătoarea poate reduce eficacitatea mai multor medicamente prescrise pe scară largă, cum ar fi statinele, antidepresivele și contraceptivele orale.

Dacă urmezi orice tip de tratament, discută cu medicul înainte de a lua suplimente alimentare pentru a evita astfel de interacțiuni periculoase.

5. Administrarea unui nutrient din mai multe surse

O greșeală frecventă este să iei același nutrient din mai multe suplimente, fără să-ți dai seama. Acest lucru se poate întâmpla dacă folosești mai multe tipuri de suplimente. „De exemplu, dacă iei un supliment pentru păr, piele și unghii care conține biotină, plus un complex de vitamine B pentru energie scăzută, și un supliment prenatal în același timp, primești aceleași vitamine B din trei surse diferite”, avertizează nutriționistul.

Pentru a evita aceste greșeli, nu lua suplimente fără o justificare clară și fără recomandarea unui medic sau nutriționist. Automedicația poate duce la administrarea unor doze inadecvate sau la interacțiuni periculoase cu alte medicamente. Astfel, poți reduce riscurile asociate și te poți bucura de efectele benefice ale suplimentelor alimentare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

 

 

 

 

 

© Copyright Stiri din Sanatate