Supa de varză ajuta la combaterea malariei. A fost o descoperire întâmplătoare pe care cercetătorii au făcut-o în timpul unui experiment cu copii. Ciorba de varză fermentată ar putea astfel să ajute organismul să se apere de parazitul malariei.
Totul a început cu un experiment pentru a arăta copiilor diferența dintre un remediu pe bază de plante și un medicament. La Săptămâna Științei din Marea Britanie, cercetătorul malariei, Jake Baum, a vorbit la Școala Primară „Children of Eden” din Londra, nerăbdător să afle dacă un remediu casnic pentru răceli funcționează cu adevărat. In aceasta activitate dovedită împotriva virusului răcelii și dornică să descopere noi tratamente pentru malarie, cercetătorul le-a cerut copiilor să faca ceva în folosul familiei lor în caz de răceală, febră sau gripă. Copiii au origini diferite (Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu), astfel încât să poată fi studiată o mare varietate de supe.
În total, 56 de probe de supă au fost analizate în laborator de către Jack Baum și echipa sa. Au fost incubate timp de 72 de ore diferite culturi de malarie, conținând Plasmodium falciparum, cea mai mortală specie de Plasmodium, paraziți care provoacă malarie la om.
Supa de varză ajuta la combaterea malariei
Cercetătorii au observat apoi rezultatul și au descoperit că cinci dintre cele 56 de buline testate au redus creșterea cu peste 50% a parazitului imatur sexual. Pentru doi dintre ei, activitatea inhibitoare a fost chiar comparabilă cu cea a unui medicament antimalarian foarte eficient, dihidroartemisinina. Patru probe au fost eficiente 50% în blocarea maturizării sexuale a paraziților, reducând astfel transmiterea malariei.
„Una dintre cele mai eficiente supe a fost o ciorbă vegetariană făcută din varză fermentată”, a declarat Jack Baum de la CNN. „Dar știți, oamenii cântă laudele kimchiului și ale altor tipuri de varză fermentată, așa că poate există un motiv acolo”, sugerează cercetătorul. Acestea fiind spuse, niciun fel de ingrediente nu a fost comun celor cinci supe care prezintă un efect împotriva malariei.
Oamenii de știință, care și-au publicat descoperirile în revista Archives of Disease in Childhood, legate de British Medical Journal, au în vedere acum studii clinice pentru a testa ingredientele active ale supelor în cauză, după ce au fost identificate. Pe măsură ce rezistența la medicamente antimalarice continuă să crească, cercetătorii speră să găsească noi abordări ale malariei prin remedii naturale.
© Copyright Stiri din Sanatate