Vrei aparat dentar? Iata ce riscuri exista si ce alte detalii trebuie sa stii

Posted by Alin Marinescu on Sunday, December 17, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru aparat dentar

In ultimii ani aparatul dentar a capatat o tot mai mare popularitate, astfel ca cei mai multi dintre noi stim deja ce presupune si care sunt rolurile sale: acela de a indrepta dintii, de a stimula cresterea corespunzatoare a lor si de a preveni complicatii ulterioare in dezvoltarea danturii.

Cu toate acestea, exista intrebari la care multi oameni asteapta raspuns inainte de a incepe tratamentul ortodontic. Mihaela Dan, specialist ortodont, a raspuns pentru ziare.com la cele mai frecvente dintre ele:

Ce riscuri exista la purtarea aparatului dentar?
Riscul de aparitie a cariei este mic, insa gingivita (sangerarea gingivala) poate aparea frecvent. In paralel, un periaj dentar agresiv si cu o tehnica incorecta pot favoriza retractia gingivala. Toate riscurile si dezavantajele tratamentului ortodontic sunt, insa, net inferioare avantajelor acestuia: un zambet frumos si sanatos, reducerea riscului de parodontoza, carie si probleme articulare, imbunatatirea masticatiei si a digestiei, cresterea increderii in sine etc.

De ce trebuie purtat aparat de contentie (retentie) dupa terminarea tratamentului cu aparat dentar?
Aparatul de contentie este necesar dupa incheierea tratamentului ortodontic, deoarece la orice varsta, dar mai ales la varsta adulta, dintii au tendinta de recidiva (de a reveni la pozitia initiala). Acest risc exista pana cand se formeaza os dur in jurul dintelui in noua pozitie, proces care dureaza mult.

Astfel, dintele este mentinut in os de niste fibre elastice in forma de spirala, care se intind cand acesta se deplaseaza si apoi spirala tinde sa se stranga la loc, tragand dintele inapoi.

La ce varsta este prea tarziu pentru tratamentul ortodontic?
Tratamentul ortodontic poate fi inceput la orice varsta, fiind insa recomandat ca cei mici sa faca prima vizita la medicul ortodont la varsta de 7 ani.

Detectarea timpurie a oricarei probleme ortodontice este esentiala pentru a lua masuri corective anticipate si pentru a evita mai tarziu un tratament mai dificil pentru medic si pacient deopotriva.

Chiar daca tratamentul ortodontic nu este inceput la o varsta frageda, acest lucru nu inseamna ca adultii nu se pot bucura de beneficiile aparatului dentar. Multe persoane decid sa poarte aparatul dentar chiar si dupa 40 de ani, fie pentru ca nu si l-au permis mai devreme, fie din cauza ca dantura li s-a schimbat odata cu varsta.

Aproximativ 25% dintre pacientii ortodontici de astazi sunt adulti, dornici sa trateze probleme care nu au fost rezolvate mai devreme pentru a se bucura de un zambet perfect.

Mai este necesar controlul stomatologic?
Da, vizita regulata la medicul dentist este foarte importanta, indiferent ca purtam sau nu aparat dentar. Ba mai mult, in timpul tratamentului ortodontic sunt recomandate vizite mai frecvente la doctorul stomatolog pentru curatarea danturii: cel putin o data la patru luni.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: vrei aparat dentar? iata ce riscuri exista si ce alte detalii trebuie sa stii