Vopseaua de par ar putea cauza cancer mamar. Iata ce trebuie sa eviti

Posted by Alin Marinescu on Friday, July 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vopsirea parului

Femeile de origine afro-americane sau caucaziene care obisnuiesc sa foloseasca tratamente chimice de indreptare a parului sau vopseluri pe nuante inchise au un risc crescut pentru dezvoltarea cancerului de san, arata un studiu efectuat de cercetatorii americani si publicat in jurnalul "Carcinogenesis," raporteaza reuters.com.

"Folosirea vopselelor si tratamentelor chimice de par ar trebui sa ridice un semnal de alarma in randul femeilor. Ar trebui, de asemenea, sa adoptam un stil de viata moderat si sa incercam sa alegem metode naturiste pentru infrumusetare. Doar pentru ca astfel de produse chimice exista pe piata, nu inseamna ca nu pot prezenta un pericol pentru sanatatea noastra," declara medicul epidemiolog Tamarra James-Todd, cercetatoare in cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, care nu a luat parte la acest studiu.

Pentru a ajunge la aceste constatari, oamenii de stiinta au analizat datele medicale a 4.285 de femei. Raportul acestora arata prezenta unei cresteri semnificative a riscului declansarii cancerului de san in randul femeilor afro-americane ce utilizau vopseluri de par in nuate inchise si in randul celor caucaziene ce obisnuiau sa utilizeze tratamente chimice pentru indreptarea parului.

In randul celor dintai riscul de aparitia a cancerului mamar a fost de 51%, in timp ce in randul celor din urma riscul s-a ridicat pana la 74%, prin comparatie cu femeile ce nu obisnuiau sa utilizeze astfel de produse cosmetice pentru par.

Riscul de a suferi de cancer la san a fost cu mult mai mare pentru femeile caucaziene ce obisnuiau sa isi vopseasca parul si in acelasi timp sa utilizeze si produce chimice de indreptare a parului.

Asocierea acestor produse cu aparitia cancerului mamar a surprins autoarea principala al studiului, Adana Llanos, medic epidemiolog in cadrul Rutgers School of Public Health din Piscataway, New Jersey, ce incurajeaza femeile sa renunte la utilizarea acestor produse.
Cercetarea a fost efectuata intre anii 2002 - 2008 pe un grup de femei adulte din New York si New Jersey diagnosticate cu cancer de san, dar si pe femei fara antecedente medicale legate de aparitia cancerului.

Acestea au fost intrebate daca au folosit vopsele permanente de par cel putin de doua ori pe an sau daca si-au indreptat parul cu solutii chimice.

In timp ce majoritatea femeilor de origine afro-americana au recunoscut ca au utilizat substante chimice pentru indreptarea parului - in procent de 88% - numai 5% dintre femeile caucaziene au declarat utilizarea acestora pe perioada studiului.
In ceea ce priveste vopseaua de par in nuante inchise, diferenta de procente este mai putin semnificativa. In timp ce 58% dintre femeile caucaziene au recunoscut ca au utilizat vopsele de par in nuante inchise, numai 30% dintre femeile de origine afro-americana au apelat la astfel de produse.

Cu toate acestea, cercetatorii sunt de parere ca nu exista motive intemeiate pentru a conchide ca utilizarea vopselelor si a produselor chimice de indreptare a parului ar putea creste riscul declansari cancerului de san mai mult pentru femeile afro-americane sau caucaziene, iar asocierile nu tin de genetica, ci de normele culturale si de produsele utilizate.

Mai mult decat atat, pe parcursul studiului cercetatorii nu au cerut femeilor sa declare ce produse au utilizat, dar din alte studii efectuate in trecut pe aceasta tema am aflat faptul ca vopselele de nuanta inchisa cresc de pana la patru ori riscul aparitiei limfomului non-Hodgkin si a mielomului multiplu. Alti oameni de stiinta au asociat in cadrul studiilor de specialitate utilizarea colorantilor inchisi la culoare cu riscul crescut de cancer al vezicii urinare.

Un raport eliberat anul trecut de catre Institutul American Center for Disease Control and Prevention arata ca riscul de cancer mamar este mai mare pentru femeile afro-americane si caucaziene.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: vopseaua de par ar putea cauza cancer mamar. iata ce trebuie sa eviti