Vitamina care poate mari riscul de cancer la barbatii fumatori

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 24, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru barbati fumatori

Suplimentele de vitamina B6 si B12 cresc riscul de cancer pulmonar in cazul barbatilor fumatori, arata un studiu publicat marti.

Cercetatorii de la Colegiul de Medicina al Universitatii de Stat din Ohio au descoperit ca barbatii fumatori care iau suplimente din aceste doua vitamine prezinta un risc de cancer pulmonar cu 30 - 40% mai mare.

Insa acest risc este crescut doar daca vitamina provine din suplimente, nu si din alimente, arata ziare.com, care citeaza CNN.

Cercetatorii americani au facut publice rezultatele acestui studiu mai ales in contextul in care in SUA, dar nu numai, injectiile cu vitamine, mai ales B12, au devenit extrem de populare. "E vorba de marketing, nu de stiinta", explica Theodore Brasky, epidemiolog in cadrul universitatii.

In concentratii mici, aceste vitamine ajuta organismul in cateva procese vitale, inclusiv in ceea ce priveste reinnoirea celulelor. Insa suplimentele de vitamina B, comercializate cu promisiunea ca maresc energia organismului si nu numai, sunt de evitat, mai spune acesta.

Studiul a fost realizat atat pe femei, cat si pe barbati, 77.000 de oameni, cu varste cuprinse intre 50 -76 de ani, majoritatea caucazieni. In cazul femeilor nu s-a observat vreo legatura intre vitamina B si riscul crescut de cancer.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: vitamina care poate mari riscul de cancer la barbatii fumatori