Virusul fatal pentru care nu exista tratament

Posted by Alin Marinescu on Monday, April 16, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Este un virus de cele mai multe ori fatal, cu o rata de mortalitate de pana la 90% din cazuri. Boala poate lovi fiintele umane, ca si primatele. Primele cazuri de Ebola au aparut in anul 1976, unul intr-un sat din apropierea raului Ebola din Congo, iar celalalt intr-o zona indepartata din Sudan, originea acestui virus nefiind cunoscuta. Ebola se transmite prin contact cu sangele infectat, secretiile, organele sau alte fluide corporale ale animalelor infectate. In Africa, raspandirea a fost verificata dupa contactul cu exemplare infectate de cimpanzei, antilope gasite bolnave sau chiar moarte. Este foarte importanta reducerea contactelor cu aceste tipuri de animale cu risc ridicat de boala.

Virusul se transmite prin contact direct
Un subiect contaminat poate lupta cu virusul. Infectia apare prin contactul direct (atingerea diferitelor rani sau mucozitati) sau in cazul contactului cu obiectele contaminate de fluidele infectate ale unui pacient, cum ar fi lenjeria de pat, imbracamintea sau acele de la seringile folosite. Deseori, cei care lucreaza in domeniul medical sunt expusi virusului odata cu efectuarea tratamentului pacientilor infectati. Acest lucru se poate intampla in cazul nefolosirii dispozitivelor de protectie individuale (manusi de unica folosinta). Chiar si contactul cu pacienti morti (din aceeasi cauza) poate fi un vector de transmisie. In cazul unui focar, cei mai expusi riscului sunt operatorii sanitari; familiile sau persoanele care au un contact strans cu persoanele infectate, persoanele care au contact direct cu decedatii. Persoanele imunodeficiente prezinta insa cel mai ridicat risc la expunerea la acest virus.

Cum se manifesta simptomele virusului Ebola?
Aparitia brusca a febrei, o intensa slabiciune, dureri musculare, dureri de cap si de gat, semnele si simptomele tipice vomei, diareei, o eruptie cutanata de pustule si basici, insuficienta renala si hepatica, iar in unele cazuri hemoragii atat interne cat si externe, toate fac parte din primele simptome ale aparitiei Ebola.
Perioada de incubatie sau intervalul de timp de la infectie pana la aparitia simptomelor poate fi de la 2 zile la 21 de zile. Pacientii devin contagiosi imediat dupa aparitia simptomelor. Nu sunt contagiosi in perioada de incubatie. Infectia cu acest virus poate fi confirmata prin teste de laborator.
Pacientii grav bolnavi sunt deseori deshidratati si au nevoie de multe lichide atat intravenos cat si oral.

Pentru Ebola nu exista tratament!
Actual, nu exista un tratament specific care sa vindece aceasta boala. In caz de epidemie se recomanda a se restrictiona accesul catre acea zona, cu toate ca daca nu exista un contact direct, atunci nu poate exista riscul de infectie. Numarul victimelor virusului Ebola a crescut destul de mult si ramane clar pentru noi toti ca unicul mod sigur de a impiedica raspandirea va fi mereu evitarea transmiterii de la persoanele infectate la cele sanatoase.
In cazul aparitiei virusului, primul lucru care se impune este carantina, izolarea tuturor persoanelor care sunt in contact cu cei infectati, in asa fel incat nici macar acestia sa nu poata raspandi boala. In asteptarea unui tratament sigur, unicul mod de a combate Ebola este de a izola numarul celor infectati si a tine sub control raspandirea.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: virusul fatal pentru care nu exista tratament