Vinataile trec cu cartofi cruzi

Posted by Alin Marinescu on Saturday, March 24, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Contuziile, adica leziunile tesuturilor cauzate de cazaturi, se manifesta prin umflaturi, dureri acute si invinetirea pielii (echimoze). Cel mai eficient tratament naturist este tinctura din flori de arnica (20 g flori macerate timp de 10 zile in 100 ml alcool concentrat), sub forma de comprese reci, tinute pe contuziile fara plaga timp de 15-20 minute. 

Se mai pot pune comprese reci cu flori de coada-soricelului. Cataplasmele si baile locale cu flori de soc (infuzie din 40 g la 1 litru apa clocotita) au efecte antiinflamatoare si calmeaza durerile. Pentru vanatai, e bun decoctul de radacini de tataneasa (4-5 linguri la 250 ml apa, fierte 15-20 minute). Zonele  respective se ung cu alifie de catina, galbenele si radacina rasa de untul pamantului. Un procedeu rapid consta in asezarea pe contuzie a unui obiect metalic rece.

Pe zona strivita se mai pot pune comprese cu infuzie din flori de galbenele (2 linguri la 250 ml apa clocotita) sau cu decoct din frunze de iedera (2 linguri in 250 ml apa rece). Mai sunt indicate comprese cu macerat din castane salbatice, decojite si macinate. Din batrani se stie ca vanataile trec cu impachetari cu cartofi rasi, amestecati cu putin lapte sau cu branza de vaci.

Vindecarea completa se face intr-un interval de timp ce poate dura de la cateva zile pana la doua-trei saptamani, ea depinzand de o multitudine de factori printre care intensitatea cu care a actionat agentul traumatic, varsta pacientului, afectiuni asociate sau localizarea echimozei. S-a observat ca o echimoza tinde sa se vindece mult mai greu cu cat se afla in partea de jos a corpului. Acest fapt se datoreaza presiunii crescute a sangelui in vasele de la nivelul membrului inferior in comparatie cu cel superior, iar sangele ce va extravaza la lezarea capilarelor va fi in cantitate mai mare, raportat la vase de aceeasi dimensiune.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: vinataile trec cu cartofi cruzi