Viata dupa un atac de cord: ce sa faci pentru a evita recidiva

Posted by Alin Marinescu on Friday, March 23, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Primul atac de cord este o experienta pe care nu o vei uita niciodata - si este o experienta pe care nu ai vrea sa o repeti. Dupa primul infarct miocardic, majoritatea pacientilor duc o viata productiva si traiesc multa vreme dupa acel moment critic. Cu toate acestea, statisticile arata ca aproximativ 20% dintre pacientii cu varste de 45 de ani si peste acest prag vor avea un al doilea atac de cord in decurs de 5 ani de la primul infarct. Nu mai astepta! Prioritatea ta va fi de acum prevenirea unui al doilea atac de cord. Din fericire, acest lucru este posibil. Iata cateva lucruri pe care le poti face:

1. Ia-ti medicamentele asa cum ti-au fost prescrise de medic. Anumite medicamente pot sa iti reduca foarte mult riscul unui alt eveniment cardiovascular. Tocmai de aceea este important sa intelegi care sunt medicamentele care ti s-au prescris si cum sa le iei corect. Daca ai nelamuriri legate de medicatia ta, cere sfatul medicului sau farmacistului.

2. Mergi la controale regulate, de follow-up. Faptul ca mergi la controalele programate ii va ajuta pe medicii tai sa tina evidenta starii tale de sanatate si a recuperarii tale. Daca vrei, iti poti pregati din timp o lista cu intrebari pentru medicul tau, pe care sa i le adresezi la urmatorul control, pentru a profita de aceasta ocazie.

3. Cere sprijin sau ajutor de specialitate. Este normal sa te simti speriat(a), coplesit(a) sau confuz(a) dupa un atac de cord. Tocmai de aceea este important sa ceri sprijinul persoanelor dragi, apropiate sau de la oameni care au avut, la randul lor, un infarct miocardic, pentru ca toate aceste persoane te pot ajuta sa treci mai usor peste acest gen de eveniment. Desigur, poti cere si apela si la serviciile unui specialist, precum un psiholog sau un psihoterapeut, care te va ajuta sa iti depasesti temerile.

4. Ocupa-te de factorii tai de risc. Dupa un infarct miocardic, este important sa stii sa gestionezi factorii de risc, precum hipertensiunea arteriala, valorile mari ale colesterolului (hipercolesterolemia) si diabetul, luandu-ti medicamentele, renuntand la fumat, mancand alimente sanatoase si fiind o persoana activa. Chiar daca exista factori de risc majori care nu pot fi schimbati in niciun fel, trebuie sa retii ca unii factori de risc pot fi modificati, tratati sau tinuti sub control, iar in acest fel, iti vei reduce sansele de a avea un al doilea atac de cord:

Fumatul - riscul fumatorilor de a dezvolta o boala cardiaca coronariana (cardiopatie ischemica) este mult mai mare decat la nefumatori; pentru a-ti reduce riscul de infarct miocardic, este bine sa te lasi de fumat.
Hipercolesterolemia - pe masura ce creste nivelul colesterolului in sange, la fel de tare creste si riscul de cardiopatie ischemica. Cand si alti factori de risc sunt prezenti (cum ar fi hipertensiunea arteriala si fumatul), acest risc creste si mai mult. Tocmai de aceea este important sa iti mentii colesterolul in limitele considerate normale.
Hipertensiunea - aceasta creste volumul de munca al inimii tale, facand ca muschiul inimii sa se ingroase si sa devina mai rigid. Aceasta rigiditate a miocardului nu este normala si face ca inima sa nu mai functioneze cum trebuie. Totodata, ea iti creste risculde accident vascular cerebral, atac de cord, insuficienta renala si insuficienta cardiaca congestiva.
Inactivitatea fizica - un stil de viata sedentar este un factori de risc pentru bolile cardiace coronariene. O activitate fizica regulata, de intensitate moderata pana la viguroasa, te ajuta sa reduce riscul de boli cardiovasculare. Chiar si activitatile simple, de intensitate moderata, te ajuta daca le faci in mod regulat si pe termen lung.
Obezitatea si faptul ca esti supraponderal, precum si diabetul zaharat sunt alti factori care iti cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Scaderea in greutate poate duce la reduceri semnificative in cazul anumitor factori de risc. Si persoanele cu diabet, care sunt obeze sau supraponderale, ar trebui sa faca modificari in stilul de viata (sa manance mai sanatos, sa faca activitate fizica regulata, sa slabeasca) pentru ca toate aceste modificari pot ajuta la controlul glicemiei.
 Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata. Riscul este cu atat mai mare cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major.

sursa: doc.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: viata dupa un atac de cord: ce sa faci pentru a evita recidiva