Veste foarte buna pentru toate femeile

Posted by Alin Marinescu on Thursday, November 9, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru medic de familie

La inceputul anului viitor, in Romania va fi demarat Programul pilot de depistare precoce a cancerului de san, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Sanatatii. Potrivit documentului, programul beneficiaza de finantare europeana nerambursabila in valoare de 21 milioane euro.
 
Ministerul Sanatatii anunta ca programul de screening se va derula pe o perioada de 5 ani si va presupune testarea a peste 30 de mii de femei, dintre care jumatate apartin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, somere, grupuri etnice vulnerabile.
 
Potrivit comunicatului emis de institutie, proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest si Vest, respectiv Nord Est si Sud Est.
Din fondurile destinate proiectului se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografica, evaluari ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea si confirmarea anatomopatologica a leziunilor suspecte si preluarea in tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente. Programul prevede si actiuni de educare si informare a femeilor si de sprijinire si consiliere a celor diagnosticate.

„Acest program pilot va furniza ghiduri si protocoale de testare, diagnostic si tratament ale cancerului de san, va pregati personal medical si va dezvolta infrastructura, astfel incat sa putem extinde testarea la nivel national. Vom putea, astfel, sa furnizam un program national consolidat care sa asigure accesul egal si echitabil tuturor femeilor la servicii de depistare si diagnostic de calitate. Dezvoltarea si consolidarea serviciilor si interventiilor preventive reprezinta o prioritate a Ministerului Sanatatii inclusa in Programul de Guvernare, in scopul imbunatatirii starii de sanatate a populatiei si a calitatii vietii”, a declarat ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog.
 
Pana la sfarsitul anului 2017, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa finalizeze noi apeluri in domeniul derularii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului colorectal si pentru programul de screening pentru identificarea pacientilor cu factori de risc cardiovascular, care are ca scop reducerea morbiditatii si mortalitatii prin boli cardiovasculare, se mai arata in document.
 
Cu sprijinul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman, Ministerul Sanatatii beneficiaza de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe nationale de screening al: cancerului de col uterin, cancerului de san, tuberculozei, hepatitelor B, C si D, precum si pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate si pentru formarea personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: veste foarte buna pentru toate femeile