Veste buna pentru cei infectati cu HIV

Posted by Alin Marinescu on Saturday, January 13, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru hiv

Cercetatorii au anuntat ca au creat o pilula pentru tratamentul împotriva HIV care se administreaza o singura data pe saptamana, spre deosebire de tratamentele existente care necesita administrare zilnica, informeaza AFP.

Testata pana acum pe porci, micul dispozitiv a fost conceput pentru a face mai usoara viata pacientilor infectati cu HIV sau care sufera de alte afectiuni cronice si care trebuie sa urmeze un tratament foarte strict. Perseverenta este o provocare atunci cand trebuie sa iei medicamente în fiecare zi sau de doua ori pe zi, toata viata.

”Studiile au aratat ca în testele clinice referitoare la HIV, doar 30% dintre pacienti respecta indicatiile de pe reteta”, se precizeaza într-un comunicat al spitalului Brigham din Boston. În acest context, un pacient mai putin riguros în efectuarea tratamentului antiretroviral, costisitor si însotit de efecte secundare importante, risca sa lase virusul sa se reconstituie, sa dezvolte o rezistenta la medicamente sau sa transmita virusul pe cale sexuala. Noua pastila are forma unei capsule al carei învelis odata dizolvat în stomac lasa sa se desfaca o stea cu un diametru de patru centimetri care poate contine, în cele sase colturi ale sale, medicamente diferite. Pilula a fost astfel conceputa încat sa reziste în stomac, fiind prea mare pentru a trece în intestin, fara sa perturbe digestia.

La porci, care au un sistem digestiv asemanator cu al nostru, ”acest sistem de dozare al administrarii lente s-a dovedit mai eficace decat dozele cotidiene folosite în tratamentul HIV”, a afirmat Giovanni Traverso, unul dintre autorii studiului, care lucreaza în cadrul facultatii de medicina de la Harvard. Dupa ce îsi îndeplineste misiunea, steaua se sparge în bucati si este excretata. Cercetatorii spera ca pilula sa contribuie la eliminarea a 200.000 pana la 800.000 de îmbolnaviri în urmatorii 20 de ani. Înainte de a fi lansata, sunt însa necesare teste pe primate si eventual, pe oameni.

Studiul a fost publicat în editia online a revistei stiintifice Nature Communications. Potrivit Programului Natiunilor Unite pentru SIDA, 1,8 milioane de persoane au fost infectate cu HIV în lume în 2016 si 36,7 milioane sunt purtatorii virusului, dintre care peste 20 de milioane fac tratament cu antiretrovirale. 35 de ani de cercetari nu au fost suficienti pentru a gasi o modalitate de tratament sau de vaccinare împotriva acestei boli care a afectat 70 de milioane de persoane de la începutul anilor ’80 si a provocat moartea a jumatate din acestea.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: veste buna pentru cei infectati cu hiv