Vaccinul impotriva HPV nu produce infertilitate ci te poate scapa de ea

Posted by Alin Marinescu on Monday, January 15, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vaccin

S-a spus despre vaccinul impotriva HPV ca ar produce cancer. Sau ca ar fi responsabil de infertitilitate. Din 2006 de cand a aparut vaccinul contra papilomavirusului au fost multe controverse. Desi s-a dovedit ca vaccinul impotriva HPV ofera protectie impotriva cancerelor cauzate de infectia cu acest virus (cancer cervical, cancere genitale, cancere anale sau cancere de gat) parintii copiilor de 11-12 ani carora li s-a recomandat sa isi imunizeze copiii au lansat adevarate teorii ale conspiratiei.

Vaccinul impotriva HPV este vital sa fie administrat la varste cat mai mici intrucat anticorpii au un raspuns mai puternic in organismele tinere. De asemenea vaccinul impotriva HPV este mai eficient daca pacientul nu a fost expus la virusul respectiv. Se recomanda ca femeile sa faca vaccinul impotriva HPV pana la 26 de ani, iar barbatii pana la 21 de ani. Si, desi acum se imunizeaza multi oameni contra papilomavirusului, exista multe discutii legate de efectul sau asupra fertilitatii.

Aceste controverse sunt in general legate de miscarea anti-vaccinare si de pseudo-stiinte, fiind raspandite masiv in mediul online. Specialistii citati de She Knows sustin insa ca vaccinul impotriva HPV nu are legatura cu infertilitatea. Specialistii sustin ca aceste pseudo-stiri au fost raspandite de extremistii ce au aflat ca vaccinul imunizeaza contra unor boli cu transmitere sexuala, fapt ce le-ar face pe tinere mai promiscue. Se spune despre vaccinul impotriva HPV ca ar cauza insuficienta ovariana prematura sau menopauza prematura. Insa, o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Boston a cercetat legatura dintre vaccinul impotriva HPV si infertilitatea la femei si la barbati. Concluzia a fost, desigur, ca acest vaccin nu afecteaza nicicum functiile reproducatoare. Ba mai mult, intrucat HPV poate afecta calitatea lichidului seminal, putem sustine ca vaccinul confera mai multe sanse de reproducere.

De asemenea, in cazul femeilor, tratamentele pentru displazie cervicala, o boala cauzata de virurul HPV au fost asociate cu sarcinile nedezvoltate sau nasterile premature. Si cand vine vorba de cancere genitale, de obicei procedurile chirurgicale nu lasa loc de posibilitatea unei sarcini. Intrucat specialistii citati de She Knows au demonstrat ca nu exista o legatura intre vaccinul impotriva HPV si infertilitate, tot ei te sfatuiesc sa faci acest vaccin daca te incadrezi in varsta. De asemenea, chiar daca te imunizezi, ai grija sa mergi la controlul ginecologic anual si sa iti faci testul Babes-Papanicolau tot o data pe an.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: vaccinul impotriva hpv nu produce infertilitate ci te poate scapa de ea