Imagini pentru imunitate sida

Fiecare al zecelea copil are un sistem imunitar care face ca SIDA sa nu se instaleze, chiar daca organismul este infectat cu HIV, arata un studiu recent.

De fapt, au aratat cercetatorii, e o situatie asemanatoare cu cea a primatelor, care, in cursul a mii de ani de evolutie, au "invatat" sa lupte cu virusul, acesta nemaifiind fatal. Situatia e valabila insa doar in cazul copiilor, nu si adultilor, arata ziare.com, care citeaza BBC.

In cadrul cercetarii, s-au facut analize unui esantion de 170 de copii din Africa de Sud. Desi toti aveau HIV si nu primisera niciodatatratament, nu toti ajunsesera sa se imbolnaveasca de SIDA.

Cercetatorii au concluzionat ca, atunci cand nu se actioneaza in niciun fel, cand organismul e tanar, desi infectat cu HIV, e posibil sa nu se instaleze SIDA. Practic, acesta raspunde infectiei "cu calm", multa vreme virusul fiind pur si simplu ignorat, dupa cum explica profesorul Philip Goulder, de la la Universitatea Oxford.

Potrivit acestuia, atacul (cu tratament) asupra vaccinului "termina" sistemul imunitar si atunci se instaleaza boala. A nu ataca virusul pare sa salveze sistemul imunitar, explica el. Una dintre concluziile reiesite din studiu este aceea ca boala cauzata de virusul HIV, SIDA, nu prea are de-a face cu HIV, ci mai mult cu felul in care sistemul imunitar raspunde la el.

In cazul adultilor, situatia e cu totul alta. Organismul lor lupta din toate resursele cu virsul HIV si pierde. Copiii, insa, par sa aiba un sistem imunitar "relativ tolerant". Abia la maturitate acesta devine agresiv, asa explicandu-se de ce si varicela, de exemplu, este atat de severa la adulti - din cauza felului in care reactioneaza sistemul imunitar.