Unii dintre pacientii care sufera de Alzheimer isi pot pastra capacitatea cognitiva si pot stoca amintiri

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 22, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru alzheimer

Un studiu la care au participat persoane varstnice a aratat ca unele persoane pot fi protejate in fata declinului cognitiv asociat cu boala Alzheimer. Cercetatorii au examinat creierul a 8 participanti care aveau o excelenta capacitate de memorie si o foarte buna activitate cognitiva in momentul in care au decedat si au observat ca 3 dintre ei prezentau indicatoare ale prezentei acestei boli. Astfel, cum au putut sa isi pastreze capacitatea de a stoca amintiri in timp ce sufereau de Alzheimer?

Studiul a fost initiat de catre neurologul Changiz Geula, de la Universitatea de Nord-Vest din Evanston, Illinois, care a selectat opt persoane cu varste cuprinse intre 95 si 100 de ani si, atunci cand acestia au decedat, au fost examinate creierele lor pentru a vedea daca aveau indicii ale prezentei unei boli  care afecteaza memoria.

Dupa ce au analizat 4 regiuni ale creierului responsabile cu memoria, cu emotiile si cu vorbirea, au observat ca 5 dintre creierele studiate se pozitionau in parametrii normali, dar 3 contineau indicii clare ale prezentei Alzheimerului.

in timp ce studiile anterioare au concluzionat ca persoanele care sufera de aceasta boala isi pot pastra capacitatea cognitiva, acest studiu a venit sa confirme acest lucru. in momentul in care Geula si echipa sa au studiat creierele participantilor, au observat ca neuronii din sferele care sunt responsabile pentru capacitatea de a vorbi si cea de a stoca amintirile au ramas intacti. Atunci cand au studiat anatomia cerebrala a unui alt grup de pacienti care sufereau de aceasta boala au observat ca neuronii din aceste zone nu mai functionau.

Cu toate acestea, studiul nu este final si este nevoie de noi si ample cercetari pentru a ajunge la un rezultat clar, caci se crede ca persoanele cu Alzheimer ale caror creiere nu prezentau simptomele acestor boli au decedat inainte ca acestea sa isi faca simtita prezenta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: unii dintre pacientii care sufera de alzheimer isi pot pastra capacitatea cognitiva si pot stoca amintiri