Unde poate duce ludomania netratata

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, October 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Oricine inceacra de cateva ori in viata norocul la diverse jocuri nu are in sine nimic grav. Lucrurile se complica atunci cand unii cad in patima acestor jocuri, devenind dependenti. O astfel de dependenta patologica se numeste ludomanie. Un astfel de dependent (denumit si ludopat) este incapabil sa reziste impulsului de a juca, fapt care poate avea consecinte personale si sociale foarte grave. 

Se considera a fi ludopat orice individ care prezinta cel putin cinci din urmatoarele simptome: - preocupare: subiectul se gandeste frecvent la jocurile de noroc trecute sau viitoare; - toleranta: persoana joaca sume din ce in ce mai mari pentru a simti „placuta febra“ a jocului. Celebrul scriitor Feodor Dostoievski, mare impatimit de ruleta, marturisea: „cand ma apropii de sala de jocuri de noroc, intru in convulsii de indata ce aud sunetul banilor pe masa“; - sindromul de abstinenta: incercarea de a sta departe de jocurile de noroc determina agitatie si iritabilitate; - evadare: unele persoane joaca pentru a-si imbunatati starea de spirit si a scapa de problemele care ii apasa; - escaladare: persoana incearca sa combata pierderile de la joc, prin si mai multa participare, cu gandul de a-si recastiga banii pierduti; - minciuna: persoana incearca sa-si ascunda viciul, mintindu-si familia, prietenii sau pe cei care incerca s-o trateze; - pierderea controlului: in acest stadiu, incercarile de a reduce participarea la jocuri sunt lipsite de succes; - acte ilegale: in incercarea de a obtine bani pentru jocuri sau pentru plata datoriilor, subiectii recurg la furturi, delapidari, fraude sau falsuri in acte; - deteriorarea relatiilor: persoana care joaca risca sa-si piarda prietenii, serviciul sau alte posibilitati de intretinere; - cautionare: subiectul apeleaza la familie, prieteni sau la alte persoane pentru ajutor financiar, ca urmare a pierderilor de la jocurile de noroc.

Cercetari efectuate la Facultatea de Medicina din Harvard, SUA, cu ajutorul unei tehnici neuroimagistice foarte moderne (fMRI), au demonstrat ca, in momentul castigului la jocuri de noroc, se produce o activare a creierului, similara cu cea observata in timpul administrarii de cocaina la un dependent. De altfel, si alti cercetatori au aratat ca dependenta patologica de jocuri de noroc se insoteste de modificari biochimice, ca si cele observate la dependenta de droguri. Printre acestea se mentioneaza scaderea nivelurilor unor mediatori chimici din creier, cum ar fi adrenalina si serotonina.

Un jucator impatimit, daca nu este tratat la timp, ajunge mai devreme sau mai tarziu in pragul sinuciderii. Statisticile arata ca aproximativ 20% dintre acestia au cel putin o tentativa de sinucidere. imi revine in memorie frumosul parc din spatele cazinoului din Monte Carlo, loc supranumit „parcul sinucigasilor“, deoarece, acolo, de-a-lungul timpului, si-au pus capat zilelor zeci de „ghinionisti“. Tratamentul acestei afectiuni patologice consta in psihoterapie si/sau medicamente. Medicamentele cele mai folosite sunt paroxetina, litiul si nalmefenul. Din pacate, rezultatele acestor tratamente nu sunt unanim recunoscute, datele fiind uneori contradictorii.

in privinta Romaniei, se apreciaza ca exista aproximativ 150.000 de dependenti patologici de jocurile de noroc. La nivelul anului 2010, aproape jumatate de milion de romani participanti la jocurile on-line au cheltuit aproximativ 36 milioane de euro. Este drept ca, pentru stat, aceasta este o sursa de finantare, dar, ma intreb, in ce masura este etic sa stimulezi castigul fara munca. Personal, consider ca sunt necesare si unele reglementari, cum este de exemplu acea lege din Belgia, care interzice intrarea in cazinouri a ludopatilor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: unde poate duce ludomania netratata