Un supliment controversat creat special pentru cresterea imunitatii oamenilor poate intra pe piata europeana. Pericolul utilizarii lui este urias

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 9, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cercetator medical

Expertii sustin ca nu exista dovezi clare care sa sustina beneficiile si, mai mult, cei care consuma astfel de suplimente se expun riscurilor.

Viermele parazit, Trichuris suis, care traieste in intestinele porcilor, isi poate face aparitia pe piata europeana, dupa ce a avut succes in Asia de sud-est. Exista insa unele probleme. Ruda sa apropiata provoaca tricocefaloza la om. Pentru ca parazitul din porc este adaptat vietii in acest animal, efectele sale asupra oamenilor sunt mult mai mici deoarece nu poate trai mult in intestinele umane. 

Suplimentele de oua de parazit nu au nevoie de a functiona pentru a fi acceptate, ci doar sa fie sigure pentru utilizare, scrie descopera.ro, care citeaza Science Alert. De aceea, Germania analizeaza posibilitatea introducerii acestor suplimente. In Thailanda exista din 2012, iar compania care le produce, Tanawisa, doreste sa le introduca pe piata europeana. 

Dar la ce ar fi necesar un astfel de supliment? Aceasta abordare are la baza ideea conform careia oamenii moderni traiesc prea „curat”, iar unele probleme de sanatate apar tocmai pentru ca nu avem suficienta expunere la organisme daunatoare cu care am trait impreuna timp de milenii. Altfel spus, e ca si cum o persoana ar inghiti mici doze de otrava pentru a crea imunitate.

Totusi, oamenii de stiinta nu au gasit dovezi concludente cu privire la cresterea rezistentei impotriva microorganismelor. Peter Hotez, de la Baylor College of Medicine, a precizat ca „in opinia mea, terapiile cu viermi apartin aceleiasi categorii de pseudostiinta de cult precum terapiile pentru autism”. Helena Helmby, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a mentionat ca „auto-tratarea cu orice fel de vierme nu este recomandata si este important de retinut ca acestia nu sunt in niciun fel complet inofensivi”.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: un supliment controversat creat special pentru cresterea imunitatii oamenilor poate intra pe piata europeana. pericolul utilizarii lui este urias