Un pahar de vin rosu pe zi, cheia pentru un creier sanatos

Posted by Alin Marinescu on Thursday, February 15, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vin rosu

Un pahar de vin pe zi poate ajuta la reducerea inflamatiilor si la eliminarea unor toxine din creier incluzandu-le si pe acelea care duc la boala Alzheimer, arata un studiu publicat in Scientific Reports. ”Consumul prelungit de alcool si in cantitati mari are efecte adverse asupra sistemului nervos central. In acest studiu am demonstrat ca atunci cand se bea ocazional doar un pahar de vin efectele sunt inverse in sensul ca potentialul cognitiv creste”, a declarat Maiken Nedergaard, conducatoarea studiului si medic la Universitatea din Rochester.

Creierul se poate curata singur pri sistemul glimfatic. Cercetarea arata ca acesta este foarte activ atunci cand dormim, ceea ce arata cat de important este un somn bun. Sistemul este dat peste cap de traume, dar iti poate reveni daca facem miscare. Un alt ajutor pentru sistemul glimfatic este un pahar de vin baut zilnic. Nu va ganditi ca daca beti doua va zbarnai, pentru ca in acest caz ce este prea mult chiar strica.

Studiul a fost facut pe soareci. Cand au fost expusi la concentratii mari de alcool pentru perioade lungi de timp, celulele care regleaza sistemul glimfatic s-au inflamat si abilitatile cognitive si motrice au avut de suferit. Situatia s-a schimbat in cazul soarecilor care au fost expusi la doze echivalentului unui pahar de vin pentru un adult. Sistemul glimfatic a functionat mult mai bine, iar creierul s-a curatat mai repede de toxine. Cercetatoarea spune ca aceasta descoperire explica de ce in zonele in care oamenii beau cate un pahar de vin zilnic speranta de viata este mai mare.

sursa: gustarte.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: un pahar de vin rosu pe zi  cheia pentru un creier sanatos