Un pahar cu vin dupa munca este benefic pentru creier

Posted by Alin Marinescu on Sunday, February 4, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru pahar cu vin

Un studiu realizat de cercetatorii de la Facultatea de medicina din Rochester, New York, dezvaluie ca alcoolul poate reduce inflamarea creierului si ajuta la eliminarea toxinelor, in special cele aferente bolilor grave, precum Alzheimer.

Studiul a fost publicat in revista Scientific Reports si se axeaza pe sistemul glimfatic, care transporta materialul rezidual in afara creierului, informeaza zare.com, care citeaza CNBC. 

In cercetare, au fost folositi soareci, care au fost expusi unor nivele reduse de alcool - echivalentul a doua pahare de vin consumate de om. Acestia au aratat o inflamare redusa a creierului si un proces mai eficient de "epurare" a materialului rezidual, comparativ cu soarecii carora nu le-a fost administrat alcool.

"Studiile arata ca alcoolul, in cantitati moderate, este asociat cu un risc scazut de dementa, in timp ce persoanele care consuma mult alcool au un risc crescut in ceea ce priveste declinul cognitiv", spune Maiken Nedergaard, autorul cercetarii. "Mai exact, dozele mici de alcool imbunatatesc starea creierului, in general", precizeaza Nedergaard. Acest studiu nu este primul care dezvaluie beneficiile consumului moderat de alcool.

O cercetare publicata anul trecut arata ca alcoolul poate reduce si riscul mortalitatii din mai multe cauze, inclusiv cel cauzat de bolile cardiovasculare. Consumul de bauturi alcoolice este de asemenea asociat cu un risc redus al afectiunilor la inima, precum accidentul vascular, atacul de cord sau insuficienta cardiaca.

Totusi, cercetatorii nu recomanda consumul excesiv de alcool doar pentru a ne asigura anumite beneficii in sanatate. Ei ne sfatuiesc sa consumam alcool in cantitati reduse, adica 1 - 2 bauturi alcoolice pe zi in cazul barbatilor si o singura bautura pentru femei.

Consumul in exces poate creste riscul unor probleme de sanatate, precum hipertensiunea arteriala, obezitatea, accidentul vascular cerebral si cancerul de san.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: un pahar cu vin dupa munca este benefic pentru creier