Un nou studiu a aratat ca schizofrenia afecteaza si corpul, nu numai creierul

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 21, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Schizofrenia este considerata o boala a mintii, influentand modul in care o persoana gandeste, simte sau se comporta. Totusi, un studiu recent realizat de cercetatorii de la King's College London arata ca si alte organe in afara de creier se schimba odata cu izbucnirea bolii.

Savantii stiau ca persoanele cu schizofrenie sunt mai predispuse la boli fizice comparativ cu populatia generala, iar acest fapt contribuie la mai multe cazuri de morti premature. Cei cu aceasta conditie mor cu 15-20 de ani mai devreme decat o persoana normala, scrie descopera.ro, care citeaza The Conversation. Aceasta sanatate fizica slaba a fost vazuta insa ca un efect secundar al schizofreniei. Spre exemplu, medicamentele antipsihotice sunt asociate cu un risc crescut de crestere in greutate si de aparitie a diabetului de tip 2. Factorii ce tin de modul de viata au de asemenea un rol de jucat. O persoana cu probleme mintale are sanse mai multe sa nu faca exercitii fizice si sa nu aiba o dieta sanatoasa.

Totusi, in ultimii ani, savantii au observat ca cei care au fost diagnosticati recent cu schizofrenie si care nu iau medicamente prezinta dovezi de schimbari fiziologice, precum un sistem imunitar hiperactiv. Cercetatorii de la King's College London au cautat dovezi de schimbari fiziologice in corp la inceputul instalarii schizofreniei si le-au comparat cu dovezi ale schimbarilor din creier la acelasi grup de oameni. Au analizat markerii inflamatiei, niveluri hormonale si aparitia riscurilor bolilor cardiovasculare, precum glicemia si nivelul de colesterol.

Astfel, cercetatorii au descoperit ca primele etape ale schizofreniei sunt asociate cu diverse schimbari in corp, sugerand ca schizofrenia este intr-adevar o boala care afecteaza intregul corp si trebuie tratata in consecinta. Cercetatorul Toby Pillinger, care a participat la acest studiu, a precizat ca exista trei posibile explicatii pentru modul in care schimbarile din creier sunt asociate cu cele din corp in cazul schizofreniei.

Prima teorie sugereaza ca disfunctiile din corp pot cauza schimbari in creier, ducand in ultima instanta la schizofrenie. Acest proces a fost vazut in cazuri rare de cancer care produc anticorpi care afecteaza creierul si declanseaza psihoza. Daca tumoarea este inlaturata, simptomele de schizofrenie sunt diminuate.

A doua explicatie poate fi aceea ca schizofrenia poate rezulta in probleme de sanatate fizica intr-un mod direct. Un exemplu in acest sens este ca stresul psihozei duce la cresterea nivelurilor de cortizol, un hormon steroid, a carui crestere in nivel duce la obezitate, diabet si tensiune arteriala ridicata.

A treia teorie indica un factor de risc comun pentru schizofrenie si boli fizice. Un exemplu este ca foametea prin care o femeie insarcinata a trecut a dus la cresterea riscului aparitiei atat a diabetului, cat si a schizofreniei. Riscul crescut de schizofrenie poate fi cauzat de dezvoltarea defectuoasa a creierului copilului ca rezultat al malnutritiei mamei. Riscul crescut de diabet poate aparea din cauza schimbarii capacitatii copilului de a metaboliza glucoza, din nou, ca rezultat al malnutritiei prin care a trecut mama.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: un nou studiu a aratat ca schizofrenia afecteaza si corpul  nu numai creierul