Un nou plasture cu ultrasunete poate monitoriza tensiunea arteriala

Posted by Alin Marinescu on Saturday, September 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Un plasture cu ultrasunete purtabil care monitorizeaza non-invaziv tensiunea arteriala in vasele de sange adanc sub piele poate ajuta pacientii si oamenii sanatosi sa detecteze eventualele probleme mult mai devreme si cu o precizie mai mare. Aplicatiile includ monitorizare in timp real si continue a schimbarilor de tensiune la pacientii cu afectiuni cardiace sau respiratorii, dar si la pacientii care sunt extrem de bolnavi sau care trec printr-o interventie chirurgicala.

Echipa de cercetatori de la Univeristatea California San Diego descrie inovatia intr-o lucrare publicata pe 11 septembrie in Nature Biomedical Engineering.

„Dispozitivele purtabile de pana acum au fost limitate la detectarea semnalelor ori pe suprafata pielii, ori chiar imediat dedesubt. Dar este ca si cum ai vedea doar varful aisbergului. Prin integrarea tehnologiei cu ultrasunete in dispozitive purtabile, putem capta mai multe semnale, evenimente biologice si activitati care merg dincolo de suprafata intr-o maniera non-invaziva”, a precizat Sheng Xu, unul dintre autorii studiului.

Plasturele poate monitoriza fara intrerupere tensiunea arteriala centrala in arterele majore adanci pana la 4 centimetri sub piele, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily. „Are potentialul de a fi un plus important in medicina cardiovasculara”, a precizat Brady Huang, coautor al lucrarii. „in sala de operatie, in special in procedurile cardiopulmonare complexe, este necesara monitorizarea tensiunii arteriale in timp real - aici dispozitivul are potentialul de a fi complementar metodelor traditionale”, a adaugat cercetatorul.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: un nou plasture cu ultrasunete poate monitoriza tensiunea arteriala