Un nou insecticid toxic descoperit in oua

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 28, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru oua

Scandalul oualor contaminate revine in atentie. Guvernul olandez a dezvaluit miercuri ca un al doilea insecticid cu potential toxic mortal a fost folosit de Chickfriend, compania incriminata in scandalul contaminarii oualor cu fipronil, iar Ministerul francez al Agriculturii a descoperit dupa doua zile ca aceasta noua substanta incriminata a fost folosita in Franta.

Ministerul francez al Agriculturii a anuntat ca a fost depistat un nou tip de insecticid, neautorizat, in probele prelevate din crescatoriile de pasari.

Substanta se numeste amitraz si este considerata toxica. Cel putin la fel ca fipronilul, insecticidul de la care a plecat scandalul contaminarii oualor, care a afectat cel putin 15 tari europene. 

Amitrazul nu a fost folosit in mod direct asupra gainilor, ci ca dezinfectant „in perioada de curatenie”, dupa plecarea pasarilor la finalul productiei si sosirea altora, a precizat Ministerul francez al Agriculturii. 

in prezent, agentia franceza pentru securitate sanitara analizeaza ce riscuri pot prezenta reziduurile de amitraz pentru sanatatea consumatorilor.

intre timp, la Bruxelles, Comisia Europeana (CE) a convocat un comitet de experti pe tema acestei crize a oualor contaminate.

Spre deosebire de fipronil, a carui utilizare este interzisa in productiile animale, amitrazul este autorizat ca medicament veterinar in tratamentul antiparazitar al rumegatoarelor, porcilor si albinelor. in schimb el nu are autorizare de punere pe piata in sectorul pasarilor, indiferent ca este vorba despre tratamentul animalelor ori dezinfectarea imobilelor goale in care sunt crescute. Substanta este interzisa pentru ca nu este autorizata, ea nu este interzisa pentru ca este periculoasa, a subliniat ministrul francez al agriculturii.

ONG-ul Foodwatch a denuntat, intr-un comunicat, „informatii date cu pipeta”, afirmand ca Belgia a alertat Franta cu privire la cel de-al doilea produs toxic inca din iulie.

in ceea ce priveste utilizarea frauduloasa a fipronilului, 32 de produse fac obiectul unor retrageri de pe piata din cauza unei concentratii superioarei limitei autorizate.

sursa: news.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: un nou insecticid toxic descoperit in oua