Un metal asemanator fierului ar putea fi util impotriva superbacteriilor

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 30, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Un studiu clinic preliminar a dus la rezultate promitatoare in descoperirea unui nou tratament antibiotic pe baza de galiu, un metal asemanator fierului.  Oamenii de stiinta sunt presati de timp in cautarea unor noi tratamente in combaterea bolilor devenite rezistente la antibioticele din prezent.

In studiu au fost implicati pacienti cu infectii pulmonare dificile, cauzate de superbacterii, potrivit agerpres.ro. Cercetarea, publicata in jurnalul „Science Translational Medicine“, descrie mecanismul prin care bacteria este pacalita sa absoarba o molecula similara hranei, dar care, odata incorporata, provoaca haos in structura sa. Rezultatele s-au aratat promitatoare in testele efectuate atat pe soareci de laborator cat si pe subiecti umani. Specialistii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Washington si-au concentrat atentia pe o superbacterie numita Pseudomonas aeruginosa, care poate provoca infectii la nivelul plamanilor, tractului urinar, leziunilor si a altor zone ale corpului, potrivit adevarul.ro. 

Infectiile se manifesta cel mai frecvent in cazul pacientilor cu un sistem imunitar slabit de unele probleme de sanatate precum fibroza chistica, tumori sau SIDA. Galiul este un metal similar fierului, un nutrient deosebit de important pentru bacterii in timpul infectiei, potrivit studiului. „Corpul depune eforturi considerabile pentru a tine fierul la distanta de bacterii, iar organismele infectate dezvolta sisteme speciale pentru a-l importa si fura de la gazda'“, a explicat Pradeep Singh, unul dintre autorii principali ai studiului si profesor de microbiologie si medicina la universitatea in cauza.

Oamenii de stiinta au descoperit, insa, ca elementul chimic galiu, care se comporta asemenea unui '„cal troian'“, reuseste sa nu ofere bacteriilor hrana necesara si, mai mult, le provoaca acestora daune. Galiul perturba mecanismul pe care bacteriile il utilizeaza pentru a produce ADN nou si, in lipsa acestuia, aceste microorganisme nu se mai pot multiplica, se arata in cercetare. in cadrul studiilor de laborator, bacteriile au dezvoltat niveluri scazute de rezistenta la galiu, iar efectul acestui metal a fost amplificat atunci cand a fost utilizat in combinatie cu unele antibiotice existente. 

in cazul soarecilor, cercetatorii au descoperit ca o singura doza administrata a reusit sa vindece infectiile pulmonare. Galiul a fost de asemenea studiat si pe douazeci de subiecti umani diagnosticati cu fibroza chistica si infectii greu de tratat provocate de bacteria Pseudomonas rezistenta la antibiotice. „Studiul nostru preliminar efectuat pe un grup restrans de persoane cu FC sugereaza ca galiul este sigur si imbunatateste functia pulmonara a pacientilor“, a spus, la randul sau, Christopher Goss, unul dintre autorii principali ai lucrarii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: un metal asemanator fierului ar putea fi util impotriva superbacteriilor