Un banal test de sange va putea garanta reusita unui transplant

Posted by Alin Marinescu on Saturday, November 4, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru test de sange

Cercetatorii australieni au dezvoltat un test de sange care va determina daca pacientii cu transplant hepatic sunt expusi riscului de infectie sau de respingere, informeaza Xinhua. Echipa de la Unitatea de transplant hepatic (LTU) din cadrul Spitalului Austin din Melbourne a dezvoltat un test de sange, despre care cercetatorii spun ca va putea masura „imunitatea neta” a pacientilor.

Fiecare pacient cu transplant hepatic necesita imunosupresie (inhibare a unui proces imunogenetic cu ajutorul unei substane imunosupresive, n.r.) pe toata durata vietii pentru a se asigura ca noul organ este acceptat in organism, insa 70% dintre pacienti primesc prea multa sau prea putina imunosupresie, ceea ce duce la respingerea sau la disfunctia grefei.

Potrivit lui Adam Testro, gastroenterolog si hepatolog la spitalul Austin, noul test QuantiFERON Monitor a determinat cu succes nivelul de imunosupresie necesar unui numar de 75 de pacienti la o saptamana dupa ce acestia primisera un transplant nou.

Testul dezvoltat reprezinta astfel primul sistem din lume in care beneficiarilor de transplanturi le pot fi administrate doze adaptate.

„Majoritatea pacientilor parasesc spitalul la o luna dupa transplantul de ficat. Daca putem alege un pacient in saptamana unu, care primeste prea multa sau prea putina imunosupresie, putem schimba tratamentul mai devreme”, a declarat Testro pentru mass-media din Australia, conform Agerpres. 

Potrivit lui Testro, testul ar putea fi aplicat la alte transplanturi si boli care necesita imunosupresie, cum ar fi artrita reumatoida.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: un banal test de sage va putea garanta reusita unui transplant