Uleiul de peste poate ameliora depresia

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, March 7, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Gasirea tratamentelor pentru depresie si alte tulburari de sanatate mintala continua sa fie o prioritate a sanatatii publice, iar dorinta de interventii non-medicinale pentru ameliorarea simptomelor va creste. Oamenii s-au gandit mult timp ca uleiul de peste este legat de imbunatatirea sanatatii mintale, dar sustin cercetarile aceasta afirmatie? O revizuire recenta a studiilor clinice a concluzionat ca administrarea suplimentelor din ulei de peste imbunatateste simptomele depresive la persoanele cu depresie, cu efecte comparabile cu cele ale medicamentelor antidepresive. Cu toate acestea, cele mai mari imbunatatiri ale simptomelor depresive au aparut la persoanele care luau si antidepresive. In plus, oamenii au avut tendinta de a vedea efecte mai mari atunci cand suplimentul de ulei de peste continea doze mai mari de EPA.

Este inca neclar modul in care EPA si omega-3 imbunatatesc simptomele depresive? Cercetatorii au sugerat ca poate fi legat de efectul lor asupra receptorilor serotoninei si serotoninei din creier. Altii au sugerat ca omega-3 din uleiul de peste ar putea ameliora simptomele depresive prin efecte antiinflamatorii. Dovezi suplimentare sugereaza ca uleiul de peste poate imbunatati alte conditii de sanatate mintala, cum ar fi tulburarea de personalitate limitata si tulburarea bipolara. Cu toate acestea, este nevoie de mai multa cercetare de inalta calitate inainte ca comunitatea medicala sa poata face recomandari definitive.

Uleiul de peste nu imbunatateste functia creierului la persoanele sanatoase.
Studiile de observatie arata ca consumul a mai multor acizi grasi omega-3 din peste este corelat semnificativ cu o mai buna functionare a creierului. Cu toate acestea, aceste studii au evaluat consumul de peste, nu suplimentele de ulei de peste. In plus, studiile corelative ca acestea, nu pot dovezi cauza si efectul. Majoritatea studiilor controlate de o calitate superioara sunt de acord ca suplimentarea cu omega-3 din uleiul de peste nu pare sa imbunatateasca functia creierului la persoanele sanatoase fara probleme existente de memorie. Intr-un studiu efectuat la 159 de adulti tineri, administrarea de suplimente care contin 1g de ulei de peste/zi nu a imbunatatit functia creierului, comparativ cu un placebo.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: uleiul de peste poate ameliora depresia