Uleiul de cocos este la fel de nesanatos ca untura si untul

Posted by Alin Marinescu on Saturday, October 14, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ulei de cocos

Asociatia Americana pentru Sanatatea Inimii a tras un semnal de alarma cu privire la consumul de ulei de cocos. Potrivit expertilor citati de BBC, uleiul de cocos nu ar fi mai sanatos decat untura sau untul, deoarece contine grasimi saturate care cresc nivelul colesterolului rau. 

De o buna perioada am tot auzit despre beneficiile miraculoase ale uleiului de cocos, in special cel presat la rece, care potrivit unei alte categorii de specialisti ar fi foarte sanatos si ca grasimile din el sunt mai bune decat alte grasimi saturate. Insa, potrivit Asociatiei Americane pentru Sanatatea Inimii se pare ca nu exista studii concludente care sa demonstreze ca aceste beneficii exista cu adevarat. 

Astfel ca, in general sfaturile cu referire la grasimile pe care le putem consuma in siguranta pot sa fie deja foarte derutante. De obicei, grasimile animale cum ar fi untura sunt privite ca fiind nesanatoase, in vreme ce uleiurile vegetale, cum ar fi cel de masline sau floarea-soarelui, sunt considerate ca fiind alternative mai bune. Aceasta delimitare are legatura cu continutul de grasimi saturate din aceste produse.

Chiar daca nu toti specialistii s-au pus de acord in aceasta privinta, numeroase studii ar fi atestat faptul ca grasimile saturate sunt rele pentru sanatate. O dieta bogata in grasimi saturate creste nivelul colesterolului rau care blocheaza arterele si favorizeaza aparitia bolilor de inima. 

Potrivit informatiilor oferite de Asociatia Americana pentru Sanatatea Inimii, 82% din grasimile existente in uleiul de cocos sunt cele saturate. Asta inseamna ca are o cantitate mai mare de grasimi saturate in comparatie cu untul (care are 63%) si untura de porc (care are 39%). 

Chiar daca unele cercetari sustin ca amestecul de grasimi existente in uleiul de cocos il fac sa fie o alternativa sanatoasa, Asociatia Americana pentru Sanatatea Inimii avertizeaza ca nu exista studii concludente in acest sens.

De aceea, recomandarile raman aceleasi si in privinta uleiului de cocos pe care ar fi bine sa-l consumam in cantitati mici sau sa-l inlocuim cu uleiuri vegetale nesaturate, cum ar fi uleiurile de masline sau floarea-soarelui presate la rece. Acestea au proprietatea de a scadea colesterolul rau, prevenind astfel bolile cardiovasculare. 

Si autoritatile competente din Marea Britanie au tras un semnal de alarma cu privire la necesitatea de a reduce consumul de grasimi saturate. Insa, grasimile nu trebuie excluse de tot din meniul nostru, deoarece unele surse de grasimi bune sunt esentiale pentru sanatatea creierului, a pielii si a inimii. De asemenea, grasimile bune favorizeaza o mai buna absorbtie a vitaminelor A, D, C si E.

”Ca sa mananci sanatos si sa ai grija de sanatatea inimii tale trebuie sa reduci consumul anumitor tipuri de grasimi si sa le inlocuiesti cu grasimi nesaturate si cereale integrale, mai degraba decat cu dulciuri si carbohidrati rafinati. Recomandam inlocuirea grasimilor saturate din dieta cu cele nesaturate, folosind uleiuri vegetale presate la rece in loc de unt si alimente precum avocado, peste gras, nuci si seminte in loc de prajituri, fursecuri, biscuiti, ciocolata si fast-food”, explica Victoria Taylor de la British Heart Foundation. 

Sfaturi utile ca sa gatesti sanatos

1. Prepara pe gratar, la cuptor, la abur sau inabusit alimentele in loc sa le prajesti in ulei;
2. Inlatura partile vizibile de grasime din bucata de carne pe care o prepari si indeparteaza pielea;
3. Indeparteaza cu lingura grasimea care se alege deasupra, in cazul ciorbelor si a tocanitelor preparate cu carne;
4. Cand prepari sandvisuri incearca sa eviti untul, maioneza si opteaza pentru un humus de casa sau pasta de avocado.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: uleiul de cocos este la fel de nesanatos ca untura si untul