Numarandu-se printre cele mai bogate alimente in vitamina C, citricele au un rol important in protejarea organismului impotriva bacteriilor si a virusurilor. Cunoastem cu totii si consumam aceste delicioase fructe, insa nu toata lumea stie ca bergamota face parte din familia citricelor sau ca are proprietati curative remarcabile. Sunt multi cei care fac confuzie intre fructul de bergamota si sortimentul de pere cunoscut sub numele de bergamote, Bergamota reprezentand de fapt fructul arborelui de Citrus bergamia, o planta cultivata aproape exclusiv in partea de sud a Italiei (o mai intalnim si in anumite regiuni ale Africii). 

Planta are un intreg istoric, pe seama originii si a numelui sau iscandu-se numeroase controverse. In unele legende se mentioneaza chiar ca a fost adusa din Barga (un oras spaniol) pe meleagurile italiene tocmai de catre Christofor Columb. Pe de alta parte, unii istorici sustin ca a fost adusa de negustorii din regiunea italiana Bergamo pe taramurile Spaniei sau de catre cei din Pergamo in Turcia. Cu toate ca nu se consuma ca atare, din fructul de bergamota se obtine un ulei special ce dispune de numeroase proprietati. Totusi, britanicii folosesc fructul de bergamota pentru a da savoarea binecunoscutului ceai Earl Gray. Prin presarea la rece a coajei fructului se extrage un ulei cu o aroma deosebita si un miros proaspat, rafinat. Acest ulei are o culoare verzuie si contine pe langa alte substante si acetat de linalil, limenen si linalool.

Cunoscut pentru atributul sau special de a spori fotosensibilitatea, uleiul de bergamota este unul dintre ingredientii principali folositi in cosmetica in prepararea lotiunilor speciale pentru plaja. Uleiul de bergamota este fototoxic si nu este recomandata expunerea la soare a pielii pe care a fost aplicata direct acest ulei deoarece in contact cu lumina pot aparea unele iritatii sau chiar arsuri. Gratie efectului sau relaxant, uleiul voletil de bergamota este folosit si in aromoterapie in tratarea starilor de anxietate si a depresiilor. Pentru ca este si un puternic antiseptic, uleiul de bergamota poate fi folosit cu succes in tratarea acneei, dar si in ingrijirea tenurilor grase. In plus, in combinatie cu uleiul de lavanda sau cu cel de muscata, uleiul de bergamota ajuta la refacerea sistemului nervos. Uleiul de bergamota poate fi folosit cu incredere si pentru stimularea poftei de mancare, in cazul infectiilor intestinale, in colici, in infectii urinare sau in cistite.