Uimitoarele beneficii ale roşiilor pentru organismul uman

Posted by admin. on Wednesday, July 15, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Roşiile sunt aliat în lupta împotriva cancerului, scad riscul îmbolnăvirii de inimă şi reduc colesterolul. Excelent detoxifiant, leguma ajută la scăderea în greutate şi la menţinerea sănătăţii tenului. Bulionul sau sucul de roşii fiert este la fel de benefic pentru sănătate ca leguma crudă, întrucât roşia îşi menţine proprietăţile nutriţionale după fierbere.

Tomatele care se găsesc în rafturile supermarket-urilor tot timpul anului şi de care pieţele abundă în lunile de vară şi toamnă sunt unele dintre legumele cu efecte benefice asupra organismului uman. Roşiile sunt apreciate şi consumate pentru gustul lor unic şi sunt ingredient de bază în multe reţete culinare. Cei mai mulţi dintre consumatori nu ştiu că, dincolo de plăcerea gustului, banala tomată ajută la reducerea apariţiei cancerului, este un bun antioxidant,  excelent detoxifiant, scade colesterolul, protejează împotriva infecţiilor, a bolilor de ficat şi ajută în diete, având calorii negative.

Ne apără de cancer

Medicii şi studiile de specialitate confirmă efectele benefice pe care tomatele le au asupra sănătăţii.
„Culoarea roşiilor este dată de licopen, un pigment carotenoid din compoziţia legumei. Licopenul contribuie la reducerea apariţiei cancerului. Tot licopenul din roşii are efect benefic asupra sistemului cardiovascular“, confirmă medicul generalist Radu Bulumac, din Alexandria.

Studiile de specialitate au arătat că banala tomată este eficientă în scăderea riscului îmbolnăvirii de cancer, îndeosebi în ceea ce priveşte cancerul la sân sau cancerul la stomac. Potrivit unei cercetări recente, s-a constatat că femeile care au consumat zilnic alimente bogate în licopen, precum roşiile, au prezentat un risc scăzut al îmbolnăvirilor de inimă, comparativ cu persoanele care au consumat mai puţin această legumă.

Reduc colesterolul şi tensiunea arterială

Consumul de tomate este benefic şi pentru colesterol. Un consum constant de roşii reduce nivelul colesterolului „rău“ din sânge.  Datorită vitaminei B, conţinută de roşii, consumarea tomatelor are efect benefic şi asupra tensiunii arteriale. Medici le recomandă celor care vor să prevină apariţia unui atac de cord, să introducă gustoasele tomate, zilnic, în alimentaţie.

Consumul de roşii  este recomandat, de asemenea, şi pentru protejarea împotriva bolilor de ficat. Clorul şi sulful din tomate ajută la o mai bună funcţionare a ficatului. Studiile arată că roşiile sunt bune şi pentru purificarea sângelui, dar şi pentru eliminarea toxinelor din organism, fiind un excelent detoxifiant.

Previn osteoporoza

Roşiile conţin vitamina K şi calciu, ambii nutrienţi fiind consideraţi benefici pentru sănătatea sistemului osos. Licopenul din roşii este, de asemenea, benefic pentru îmbunătăţirea masei osoase şi, din acest motiv, tomatele sunt considerate aliat în lupta împortiva osteoporozei.

Bune pentru ten

Tomatele au efecte benefice şi asupra pielii. Consumate ca aliment sau folosite pentru prepararea unor măşti, roşiile fac pielea mai curată şi mai luminoasă. Cea mai simplă mască pentru ten se poate face dintr-o singură roşie, bine coaptă, ţinută pentru câteva minute în apă fierbinte. Pulpa de roşie se aplică pe faţă pentru 30 de minute şi după curăţare tenul devine mai luminos.
Consumul de roşii pe perioda verii este indicat deoarece nutrienţii din legumă protejează pielea de efectele negative ale razelor ultraviolete.

Doar 20 de calorii şi multe vitamine

Doar 20-25 de calorii conţine o roşie de mărime obişnuită. Tomata este bogată, în schimb, în vitaminele A, B, K şi C, dar şi în minerale precum potasiu, fier, fosfor, magneziu, cupru sau mangan. Datorită conţinutului mic de calorii, roşiile sunt acceptate şi indicate în toate dietele de slăbire. Consumul de tomate previne obezitatea şi, potrivit medicilor, reprezină o armă în lupta cu diabetul. „Consumul de tomate accelerează metabolismul amidonului  din carbohidraţi şi creşte ritumul de ardere al grasimilor”, mai spune medicul alexăndrean.

Cromul din roşii este responsabil cu menţinerea unui nivel optim şi stabil al glicemiei. Vitamina A conţinută de roşii ajuta la îmbunătăţirea vederii şi scade riscul apariţiei problemelor de natură oftalmologică.

Bulionul, la fel de benefic precum leguma crudă

Roşiile sunt unele dintre legumele care îşi menţin proprietăţile nutriţionale şi după fierbere. Specialiştii susţin că antioxidanţii conţinuţi de tomată sunt chiar mai uşor de asimilat în condiţiile fierberii. Studiile au arătat că licopenul este singurul antioxidant a cărui cantitate sporeşte de patru ori prin fierbere

De aceea, sucul de roşii şi bulionul sunt la fel de benefice pentru sănătate ca şi leguma consumată în stare crudă. Pentru că cea mai mare cantitate de licopen din roşii se găseşte în coajă este recomandată prepararea bulionului şi sucului de roşii din leguma întreagă şi conservarea roşiilor întregi, necurăţate.

Contraindicate persoanelor cu afecţiuni gastroduodenale

În ciuda propietăţilor benefice pentru sănătate, roşiile nu sunt bune pentru toată lumea. Medicii atrag atenţia că leguma devine din prieten, duşman în cazul persoanelor care suferă de anumite afecţiuni. „Din cauza acidităţii, este de evitat consumul tomatelor de către persoanele care suferă de boli gastroduodenale,  cum ar fi ulcer duodenal”, mai spune medicul generalist Radu Bulumac.

Roşiile  au fost considerate fructe

Denumirea ştiinţifică a roşiei este Lycopersicon lycopersicum, ceea ce înseamnă „piersica lup”. Tomata este originară din Peru şi a ajuns în Europa după descoperirea Americii. Din punct de vedere botanic, roşiile au fost considerate, iniţial,  fructe. Abia din 1893, s-a decis că fructele tomate pot fi considerate şi legume. În prezent, tomata este cea mai populară legumă din întreaga lume.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: tomate  rosii patlagica  cancer  colesterol  dieta  medic  silueta  bulion  suc de rosii  ten  masca de fata cu rosii fruct