Tumorile cerebrale: simptome și tratament

Posted by Alin Marinescu on Saturday, July 7, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Știai că durerile de cap și stările de amețeală care persistă sunt semne care pot indica prezența unei tumori cerebrale? Află ce alte simptome sunt specifice acestei afecțiuni, dar și în ce constă tratamentul!

Din totalitatea tumorilor cerebrale, aproximativ 60% sunt localizate în fosa posterioară (în spatele craniului), susțin specialiștii. Aceste formațiuni provoacă creșterea presiunii intracraniene, lucru care poate cauza leziuni grave ale structurilor nervoase vitale aflate în proximitate (precum centrii nervoși respiratori, centri cardio-circulatori, centri vegetativi).
 
Nu doar durerea de cap ce perisistă și vertijul accentuat (amețeală) pot indica prezența unei tumori cerebrale. Și instabilitatea ce apare atunci când persoana stă în picioare este unul dintre semnele speficifice tumorilor cerebrale. 
 
În ce constă tratamentul
 
Intervenția chirurgicală este principala metodă de tratament în cazul tumorilor cerebrale. În prezent, multe dintre astfel de intervenții sunt minim-invazive, iar asta datorită aparaturii tot mai performante care se utilizează. O astfel de operație a avut loc de curând în cadrul unui spital privat din Capitală.
 
Intervenția a durat 4 ore și a avut un risc operator ridicat, pacientul suferind de o formă severă de tumoră cerebrală - tumoră cerebrală de fosă posterioară (în spatele craniului), extinsă până în sinusurile venoase ce drenează sângele din creier, a căror lezare putea determina hemoragie masivă și decesul. Pacientul a fost externat la 3 zile postoperator, fără niciun deficit neurologic și mobilizându-se singur. 
 
„Particularitatea și dificultatea acestui caz au fost date de infiltrarea profundă a tumorii, până la nivelul sinusurilor venoase transvers și sigmoid, canale care colectează sângele din creier, existând astfel riscul unei hemoragii grave în timpul operației. Însă cu ajutorul microscopului operator și a instrumentarului chirurgical am reușit să efectuăm ablația tumorală fără afectarea structurilor cerebrale sau alte complicații intra- și post-operatorii. Tehnologia de ultimă generație reprezintă noul standard de tratament pentru pacienții cu patologii neurologice complexe, oferindu-le șansa unei recuperări complete și într-un timp foarte scurt“, a spus medicul Ovidiu Grămescu, coordonatorul echipei medicale, medic primar neurochirurgie, șeful Secției de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Sanador. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: tumorile cerebrale: simptome și tratament