Tulburările bipolare pot apărea la oricare dintre noi

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 14, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Tulburările bipolare

Tulburările bipolare sunt destul de frecvente. Pot apărea încă din adolescență și au un impact major asupra sănătății mintale. Trecerile bruște de la o stare de spirit la alta au fost denumite tulburările bipolare și nu trebuie deloc neglijate!
Este vorba despre o afecțiune cunoscută medical și drept psihoză maniaco-depresivă sau depresie maniacală. Chiar dacă sună înfricoșător, diagnosticul nu este chiar atât de temut. Căci se tratează. Este caracterizată prin schimbări dramatice de dispoziţie, de la tristeţe extremă, așa-numitul episod depresiv, până la euforie, adică episodul maniacal. De aici și termenul bipolar. Care se referă tocmai la această pendulare între polul depresiv și cel maniacal.
Studii recente au scos la iveală faptul că persoanele afectate de tulburările bipolare prezintă o scădere accelerată a dimensiunilor creierului. Mai exact a materiei cenușii, în regiunile responsabile de buna funcționare a recunoaşterii chipurilor, coordonării mişcărilor și memorării. Boala afectează milioane de oameni la nivel mondial și la noi în țară fiind destul de des întâlnită.

Cum se manifestă tulburările bipolare

Cea mai simplă caracterizare a bolii constă în trecerea bruscă, fără motiv, de la starea de depresie la cea de veselie în exces. De cele mai multe ori, primele semne apar foarte devreme, în jurul vârstei de 15 ani, motiv pentru care sunt și ignorate frecvent, dându-se vina pe vârsta dificilă a adolescenței și pe capriciile ei. Așa se face că, din confuzie, nu se iau la timp măsuri de depistare şi tratare a bolii. Or, în lipsa investigațiilor de specialitate, cu timpul, boala se agravează. De aceea este indicat ca oricare părinte care observă trecerea bruscă și nejustificată de la o stare la alta a adolescentului să-l ducă la un consult psihologic. Iar acest lucru este valabil la orice vârstă.

De ce se declanșează

Nimeni nu poate spune cauza precisă a apariției tulburărilor bipolare. Cert este că șocurile emoţionale, abuzurile suferite în copilărie, dependenţa de substanţe precum alcoolul sau drogurile favorizează declanşarea acestor tulburări la cei cu predispoziţie genetică. Cineva care provine dintr-o familie cu membri bipolari riscă de 4 până la 10 ori mai mult să dezvolte o formă a tulburării, pentru că vulnerabilitatea genetică se moşteneşte. Mai mult, cei ce suferă de tulburări bipolare sunt de 10-20 ori mai predispuși la suicid decât cei sănătoși.
Există mai multe tipuri de tulburări, însă cea de tip I, caracterizată prin episoade de manie cum ar fi cheltuielile exagerate, apetitul sexual sporit, exhibiționismul, nevoia de a pleca de acasă, violenţa ori tentativele de suicid, combinate cu depresiile și cea de tip II, cu hiepractivitate, excitație, exuberanță sunt cele mai frecvente. Se pare că dezechilbrul anumitor substanțe din creier, precum dopamina, noradrenalina şi serotonina duce la astfel de tulburări, care pun în pericol atât viața celui afectat, cât și a celor din jurul său. Reține că această boală nu este o formă de depresie! Ba mai mult, tratamentul cu antidepresive poate agrava boala. Iar fără un tratament adecvat, se poate ajunge la demență. Atenție! Specialiştii avertizează că și consumul de produse dietetice, pline de amfetamine, pot cauza episoade maniacale.

Vizita la psihiatru e cheia vindecării

Diagnosticarea precoce, menţinerea tratamentului şi adoptatrea unui stil de viaţă sănătos ajută persoana diagnosticată cu tulburarea afectivă bipolară să ducă o viaţă normală. Un episod depresiv major netratat se întinde pe parcursul a 6 luni de suferinţă, uneori mai mult. El devine diagnosticabil încă din prima săptămână. Iar netratat corespunzător duce la încercări de sinucidere, motiv pentru care depresia poate fi comparată ca potențial letal cu bolile infecțioase ale ficatului, infarctul sau accidentul vascular cerebral. E important să înţelegem că necesită consultarea unui psihiatru, diagnosticarea şi prescrierea unui tratament medicamentos. Platforma www.depresiv.ro a fost gândită ca un mijloc de sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, aveți acces la informaţii provenite de la specialişti în domeniul psihiatriei.

Sursa:   www.libertateapentrufemei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: tulburările bipolare pot apărea la oricare dintre noi