Trucuri pentru o mai buna asimilare a nutrientilor

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 14, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Alimentatia raw, si nu numai, iti cere multa atentie la detalii pentru ca asimilarea nutrientilor de catre organism sa fie corecta. Punem accent pe mancarea cruda pentru ca aceasta, in mod special, are nevoie neaparat de un proces digestiv care sa nu priveze corpul de substante vitale.

Detalii de care trebuie sa tii cont pentru asimilarea nutrientilor de catre organism
Procesul digestiv incepe in creier. Unii considera ca porneste in cavitatea bucala, insa adevarul este ca mintea noastra dicteaza totul. Ochii si nasul sunt cele care transmit mintii si corpului pofte si simplul gand la mancare ne poate activa sucurile digestive.

Importanta procesului de masticatie
Cand mancarea ajunge in gura, incepe prima etapa a maruntirii alimentelor. Mestecand, nu faci altceva decat sa activezi procesul mecanic de deschidere a celulelor vegetale pe care le consumi. Procesul de masticatie este un factor extrem de important pentru abilitatea organismului de a asimila corect nutrientii. Dintii „rup” macarea in particule mai mici si in acest fel cresc suprafata de actiune a enzimelor digestive. Nu in zadar spun nutritionistii ca este extrem de important sa mestecam bine toate alimentele. Procesul de masticatie este responsabil si pentru eliberarea hormonilor care controleaza apetitul.

Nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din hrana niciunui copil

Cu cat mesteci mai mult, cu atat este mai putin probabil sa mananci mai mult decat este nevoie. De asemenea, cand mesteci se produce saliva, care inmoaie alimentele si le faciliteaza parcursul digestiv. Mai mult, masticatia produce amilaza, o prima enzima digestiva care rupe legaturile chimice dintre moleculele de carbohidrati (daca vorbim despre alimente care ii contin), transformandu-le in molecule mai mici de zaharuri. Acestea sunt, la randul lor, libere sa se transforme mai mult daca este cazul.

Si gustul mancarii este exploatat mai bine daca mesteci corespunzator.
Fiecare pas facut de-a lungul procesului digestiv este important pentru ca intregul rezultat sa fie usor si sanatos. Luand inghitituri mici, mestecand bine si inchitind incet, corpul este incurajat sa isi asimileze asa cum se cuvine nutrientii necesari. Apoi, cand vine vorba despre macarea raw (si nu numai), este bine sa iti implici si sentimentele in procesul vital al alimentatiei. Recunostinta si dragostea trebuie indreptate si catre mancarea de zi cu zi, in pregatirea si prepararea acesteia – organismul va percepe semnalele pozitive si o va asimila mai bine. Desigur, conteaza foarte mult atat atmosfera in care iei masa, cat si aspectul mancarii pe care o consumi. As spune chiar ca aspectul este la fel de important ca si gustul preparatului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: trucuri pentru o mai buna asimilare a nutrientilor