Trucuri pentru eliminarea pesticidelor din fructe si legume

Posted by Alin Marinescu on Sunday, August 20, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru fructe si legume

Este din ce in ce mai greu sa mananci sanatos. Desi sunt alimente benefice sanatatii, fructele si legumele sunt tratate cu substante toxice. Te hranesti cu iluzia ca mananci sanatos, dar, de fapt, otravesti corpul cu chimicale extrem de nocive.

Pentru a evita complicatiile si eventualele probleme de sanatate, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi practice de eliminare a pesticidelor din mancare.

Multi cred ca, prin simpla spalare cu apa a fructelor si legumelor, pesticidele pot fi indepartate, dar spalarea numai cu apa nu este suficienta.

Evita fructele si legumele care arata impecabil. De asemenea, ocoleste legumele si fructele a caror coaja este indepartata pe alocuri, deoarece coaja este singura care protejeaza fructul propriu-zis de contaminarea cu pesticide.

In cazul legumelor cu multe frunze, precum varza sau salata verde, se recomanda spalarea atenta a fiecarei frunze in parte si indepartarea frunzelor de la suprafata.

Foloseste apa calda

O spalare temeinica a fructelor si legumelor in apa calda te poate ajuta sa scapi de unele substante toxice inainte de a le consuma. Astfel, prin spalarea cu apa rece, doar in jur de 75 pana la 80% din reziduuri sunt indepartate.

Apa cu sare

O  buna solutie de indepartare a pesticidelor ar fi spalarea fructelor si legumelor cu apa sarata. Astfel pot fi indepartate majoritatea reziduurilor provenite din pesticide care se afla in mod normal la suprafata.  Apa sarata te ajuta sa elimini cea mai mare parte a reziduurilor care exista pe suprafata lor.

Otet sau suc de lamaie

Un alt truc care te poate ajuta sa scapi de chimicale este sa speli fructele sau legumele cu otet sau suc de lamaie. Trebuie doar sa le scufunzi intr-o solutie cu 10% otet si 90% apa, pentru 15-20 de minute.

Curata de coaja

Una dintre cele mai simple tehnici de indepartare a reziduurilor provenite din pesticide este curatarea fructelor si a legumelor de coaja.

Legumele cu cele mai putine pesticide

Printre legumele cu cele mai putine pesticide se numara porumbul dulce, ceapa, vinetele, conopida, cartofii dulci, dar si varza. Micile gauri din frunzele de suprafata  la varza sunt o dovada clara ca acestea au fost „vizitate“ de insecte, ceea ce inseamna ca nu au fost tratate cu pesticide.

Portocalele, mandarinele, clementinele, lamaile, grepfrutul sunt  fructe la care continutul de pesticide se poate dovedi daunator pentru sanatate.

Fructe si legume cu nivel inalt de pesticide

Strugurii se numara printre fructele cu cel mai inalt nivel de pesticide. De asemenea, perele si merele pot fi tratate cu substante care le confera un luciu sporit. Pana si capsunile, pentru a rezista mai mult timp pe piata, sunt tratate cu pesticide.

Si in cazul dovleceilor se folosesc substante de suprafata pentru a le imbunatati aspectul. Rosiile, morcovii si ardeii grasi pot fi tratati cu pesticide.

sursa: clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: trucuri pentru eliminarea pesticidelor din fructe si legume