Trucuri pentru a-ti domoli furia

Posted by Alin Marinescu on Friday, December 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru furie

Furia apare la oricare dintre noi atunci cand nu ne convine ceva: probleme la locul de munca, cu copiii, in relatie. Desi de mici am fost invatati sa ne stapanim furia, aceasta este o emotie normala si necesara. Iese din limitele normalitatilor atunci cand ii afecteaza pe cei din jurul nostru sau chiar pe noi. Unii oameni se nasc si sunt din fire mai iritabili, altii sunt la polul opus. Acest comportament apare inca din copilarie si este usor de observat. 

Cateva solutii de calmare

respira adanc si numara pana la 10 de zece ori;
pleaca din locul in care te afli, du-te intr-unul linistit;
spune-ti asa: "relaxeaza-teeeee";
gandeste-te la o imagine relaxanta, cum ar fi a plaja cu nisip fin si apa albastra;
asculta muzica preferata;
deschide fereastra si ia o gura de aer.
Dupa cum vezi, solutiile nu sunt din cele mai complicate. Tot ce trebuie sa faci este sa te gandesti la o emotie opusa furiei sau daca nu sa te gandesti sa-ti impui una. Asa ca in loc sa consumi produse care contin cofeina alege un ceai aromat sau in loc sa stai duminica dupa-amiza in fata televizorului fa o plimbare in parc si tot asa. 

Am o prietena care se tot enerveaza mai din orice pentru ca nu i se intampla ce vrea ea sa i se intample. Cateodata are tendinta sa devina violenta, izbeste usa de la masina, arunca cu telefonul pe masa, cam cu ce are la indemana. Dar nu realizeaza ca violenta nu este o solutie si ca mai degraba ar trebui sa se duca la consiliere. E prea mandra si nu recunoaste, dar risca sa raneasca pe cineva. Cu siguranta trebuie sa ia masuri. 

Costurile 

Furia te poate afecta ore intregi sau chiar zile, daca nu stii sa o controlezi si o lasi pe ea sa te controleze. Daca lasi ca o astfel de emotie negativa sa te afecteze inseamna ca ai devenit victima ei. Expertii ne invata sa o exprimam, nu sa o tinem in noi pentru ca ne afecteaza psihic si poate duce la probleme cu inima. Pe de alta parte tot expertii ne spun ca exprimarea furiei nu face decat sa complice lucrurile si sa exagereze situatiile care au dus la aceasta emotie. Pe langa solutiile de mai sus ar mai exista o optiune: sa nu te enervezi. 

Asa ca:

recunoaste ca nu poti schimba lumea si ca nu toate argumentele tale sunt corecte;
nu poti sa schimbi oamenii – au si ei dreptul lor de a avea propriile idei si comportamente.
In general suntem frustrati pentru ca nu primim ceea ce vrem, iar aceasta duce la pierderea controlului. Iar faptul ca ne enervam in momentul respectiv ne face sa credem ca asa vom obtinem ceea ce ne dorim, lucru fals de altfel. Nu rezolvam nimic daca ne enervam pe un om sau pe o situatie, si oricum deciziile cele mai bune le luam atunci cand suntem calmi, nu la "nervi". De multe ori ne enervam deoarece ne gandim ca soarta nu a fost corecta cu noi si ca altii au primit mai mult de la viata: succes, frumusete, faima si nu in ultimul rand bani. 

Dar cum trecem peste acest sentiment? Ca sa fim cu adevarat fericiti trebuie sa acceptam realitatea si faptul ca lucrurile nu sunt intotdeauna corecte. Poti invata sa fii fericita cu ceea ce ai primit de la natura – fara ca acest lucru sa fie egal cu ce au altii. Multi oameni saraci sunt mai fericiti decat cei bogati, de exemplu.

Asa ca, nu te mai infuria si:

uita de egalitatea intre oameni, pentru ca fiecare e diferit, unii au mai mult, altii mai putin;
iubeste neconditionat; 
gandeste-te ca toate emotiile negative sunt bariere in calea fericirii;
accepta viata asa cum e.
Comportamentul agresiv poate dauna relatiilor cu persoanele din jurul tau si fiecare moment de nervozitate inseamna sa pierzi tot atata fericire. Asa ca ce alegi: sa te enervezi ca s-au stricat semafoarele din Capitala sau sa dai drumul la radioul din masina si sa iti suni prietena in timp ce stai la semafor?

In : Stiri din Sanatate 


Tags: trucuri pentru a-ti domoli furia