Trucuri pentru a preveni vergeturile

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 27, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vergeturile

Vergeturile, denumite si striae distensae sau striae gravidarum, arata ca niste dungi pronuntate pe pielea ta. Culoarea lor poate varia, de la rosu, purpuriu, la argintiu. De obicei, zonele afectate de vergeturi sunt abdomenul, pieptul, soldurile, posteriorul, coapsele. Vergeturile se intalnesc cel mai frecvent in timpul sarcinii, dar acestea pot aparea oricand si la oricine. Unele persoane sunt mai predispuse sa dezvolte vergeturi decat altele. Daca mama, tatal, bunicii sau alte rude au vergeturi, sansa de a avea si tu este mai mare.

Chiar daca riscul de aparitie al vergeturilor este ridicat, iti oferim cateva sfaturi, atat pentru reducerea acestuia, cat si pentru diminuarea vergeturilor deja existente.

Sfaturi utile pentru prevenire vergeturilor

Controlul greutatii
Cel mai important lucru pe care il poti face pentru prevenirea aparitiei vergeturilor este sa iti mentii greutatea in limitele normale. Vergeturile pot aparea ca urmare a intinderii dermei datorata cresterii rapide in greutate. 
De asemenea, poti observa aparitia vergeturilor si in urma scaderii bruste in greutate. Unele persoane dezvolta vergeturi in perioada de crestere, cum ar fi in timpul pubertatii. O dieta sanatoasa si exercitiile fizice te vor ajuta sa iti mentii o greutate normala. Daca observi o crestere sau o scadere rapida in greutate, cel mai bine ar fi sa iti consulti medicul.

Hidrateaza-te
Pentru a-ti mentine pielea hidratata si catifelata este important sa bei suficienta apa zilnic. Cantitatea de apa recomandata zilnic de catre specialisti este de 3 litri pentru barbati si 2 litri pentru femei. Daca bei cafea sau alte bauturi pe baza de cofeina, riscul de aparitie al vergeturilor poate creste. Trebuie sa ai grija si sa bei apa, ceaiuri din plante sau alte bauturi fara cofeina pentru a contracara efectul acestora.

O dieta bogata in nutrienti
Vergeturile pot aparea si ca urmare a lipsei anumitor nutrienti din dieta zilnica. Asigura-te ca nu iti lipsesc alimentele bogate in:

Vitamina C,
Vitamina D,
Vitamina E,
Zinc,
Proteine.
Cel mai simplu mod de a avea toate acestea este sa alegi cat mai multe alimente neprocesate termic si de culori diferite. De exemplu, un mic-dejun alcatuit din oua, paine integrala si fructe de padure va da culoare farfuriei tale si iti va asigura toti nutrientii necesari.

Vitamina C
Colagenul confera rezistenta si elasticitate pielii. Ajuta la reducerea aparitiei ridurilor si la prevenirea vergeturilor. Aceasta reprezinta un nutrient important in dezvoltarea colagenului. Vitamina C se gaseste in multe fructe si legume. Citricele, precum portocalele si lamaile, reprezinta o sursa bogata de vitamina C.

Vitamina D
Cercetatorii au descoperit o legatura intre lipsa vitaminei D din organism si aparitia vergeturilor. Este nevoie de mai multe studii in acest domeniu, dar mentinerea nivelului normal al vitaminei D poate reduce riscul de aparitie al vergeturilor. Cel mai simplu mod de a-ti asigura aportul de vitamina D este expunerea la soare. Vitamina D este de asemenea adaugata in produse precum painea, cerealele, laptele sau iaurtul.

Zincul
Zincul reduce inflamatiile si ajuta la vindecarea ranilor. Introducerea in dieta a alimentelor bogate in zinc, precum nucile si pestele, te poate ajuta sa iti mentii pielea sanatoasa.

Trateaza vergeturile din momentul aparitiei acestora
Daca nu reusesti sa previi in totalitate aparitia vergeturilor, poti incerca sa diminuezi aspectul acestora pentru a nu mai fi vizibile pe termen lung. Fa-ti o programare la medicul de familie sau la dermatolog pentru a discuta optiunile cu privire la vergeturile aparute recent. Medicul poate determina cauza aparitiei vergeturilor si iti poate sugera cele mai potrivite optiuni pentru imbunatatirea aspectului acestora.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: detoxifierea pe care multi au facut-o fara sa stie