Trucuri pentru a avea cele mai bune vinete congelate. Cum le alegi si cum le coci

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 18, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vinete coapte

De ce coacem vinete la sfarsitul lui august? Este perioada cand vinetele sunt la maturitate, cu seminte inca putine si in urma coacerii raman albe.

Alegerea vinetelor pentru copt ! Dupa ce te plimbi putin prin piata si studiezi cu atentie tarabele, ochesti niste vinete cat mai mari (tinerele gospodine se sperie pe nedrept de vinetele mari), de un negru tuci, la culoare, cu baza lata (ca si cum ar fi fost turtite de taranul neatent cand le-a cules) si care langa codita sunt moi la apasarea cu degetele.

Alegerea vinetelor este obligatorie chiar daca precupeata se uita chioras la tine. O multumesti usor, oferindu-i 50 de bani in plus la Kg. Cand in toata piata se vand vinete cu 1 leu/ Kg, cumpararea a 15-20 Kg de vinete odata, cu 50-100 % mai scump pe Kg este o oferta de nerefuzat.

Cateva secrete bine pastrate ! Modul de coacere a vinetelor este esential pentru calitatea vinetelor care se vor congela. Coacerea se face direct pe flacara cea mai mare a aragazului. Cine are curte si poate face un foc zdravan, cu jar mult, va putea coace vinetele direct in jar, acoperite cu jar.

Vinetele coapte se curata de coaja imediat ce s-au copt, chiar daca aceasta cam arde la maini. Se tine vanata de codita cu o mana si se indeparteaza coaja manevrand cu mana cealalta un cutit/ lingura plata/ spatula, din lemn.
De ce ustensile din lemn ? Folosirea ustensilelor din metal poate inegri vinetele coapte.

Se va evita pe cat posibil folosirea apei la curatarea vinetelor coapte, de coaja. Daca coacerea vinetelor a fost facuta la foc mic, coaja va fi sfaramicioasa si se va putea curata destul de dificil, doar folosind apa rece, caz in care scurgerea de apa a vineteleor coapte, curatate de coaja va dura timp mai indelungat. Vinetele congelate, care nu au fost bine scurse de apa, vor fi amare.

Mai bine uitati de alte alternative la coacerea vinetelor ! Vinetele coapte in tava, in cuptorul aragazului; pe table asezate pe flacara, pe gratare puse pe flacara, nu vor iesi albe si nici nu vor fi gustoase dupa congelare/ decongelare.

Orice gospodina vrea sa aiba un aragaz curat ! Aragazul poate fi protejat daca in jurul ochiului aragazului, in tava unde sunt montate ochiurile aragazului, se aseaza 1-2 straturi din foaie de staniol. Dupa operatia de coacere a vinetelor, se indeparteaza foaia de aluminiu, se pune apa in tava ochiurilor de aragaz si se lasa sa se moaie negreala 20-30 de minute.

Se curata apoi cu carpe muiate in apa cu detergent. Sunt de vanzare si solutii speciale pentru curatat aragazul.
Vinetele coapte se lasa intr-o tava, timp de 2-3 minute „sa-si traga sufletul" si sa se potoleasca putin vipia din coaja. Unele gospodine acopera vinetele cu un prosop de carpa, altele le pun sare grunjoasa inainte de a fi curatate de coaja. Personal nu am sesizat care ar fi castigul.

Vinetele coapte curatate de coaja se lasa la scurs intr-o sita, mai multe ore, aruncand periodic apa scursa, pentru a vedea cata apa se mai scurge in timp.

Vinetele coapte, curatate de coaja si scurse, se pun intregi in pungi din plastic alimentar, inchise/ legate cu sfoara la gura. Pungile se pun in congelatorul aragazului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: trucuri pentru a avea cele mai bune vinete congelate. cum le alegi si cum le coci