Trebuie sau nu interzis monoxidul de dihidrogen

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Inca sunt multe persoane care tresar la astfel de articole. Orice denumire chimica ii face pe oameni sa se gandeasca imiediat la ceva periculos. In ce preiveste monoxidul de dihidrogen, a fost initiata si o petitie online in scopul interzicerii acestuia. Ea arata cam asa: Monoxidul de dihidrogen (MDH) este o substanta incolora, inodora si insipida care omoara nenumarate mii de oameni anual. Majoritatea mortilor sunt cauzate de inhalarea accidentala a MDH, dar acesta nu este singurul pericol al acestei chimicale ne-naturale. Expunerea prelungita la substanta in forma ei solida cauzeaza distrugeri ireversibile ale tesutului uman. Simptomele ingestiei MDH includ transpiratia si urinarea excesiva si o stare generala de disconfort, ameteli, voma sau poate duce chiar la dezechilibrul electrolitilor din corpul uman. Administrat in doze mari, MDH duce la dependenta totala iar abtinerea persoanei dependente de la consumul chimicalei conduce la moartea sigura a acesteia. 

Doze insemnate de monoxid de dihidrogen au fost gasite in celulele canceroase iar studiile recente arata ca expunerea prelungita la aceasta substanta joaca un rol important in declansarea anumitor boli de piele sau intestinale. Problema este inrautatita de faptul ca majoritatea companiilor din America deverseaza cantitati insemnate de MDH direct in rauri sau oceane, pentru ca in aceasta tara deversarea MDH este inca legala! Din aceasta cauza, cantitati insemnate de monoxid de dihidrogen au fost gasite in aproape toate lacurile si raurile de pe continentul american. Din pacate poluarea este globala, contaminantul fiind descoperit chiar si in mostrele prelevate din gheata din Antarctica. MDH a cauzat pagube de milioane de dolari din cauza distrugerii recoltelor in vestul Statelor Unite si recent in California, cu toate acestea el este inca utilizat la scara larga de industria americana.

In ciuda pericolului, monoxidul de dihidrogen este folosit: ca solvent industrial sau solutie de racire; in centralele nucleare;  in distributia pesticidelor; Chiar si dupa o spalare amanuntita, fructele si legumele raman contaminate cu aceasta chimicala puternica; ca aditiv in mancarea de tip "fast-food" si in alte produse alimentare; la producerea polistirenului si poliuretanului;  pentru respingerea focului; in multe experimente pe animale. 

Guvernul roman refuza interzicerea producerii, distribuirii sau folosirii produselor alimentare care au fost tratate cu MDH invocand "importanta cruciala pe care o are produsul pentru cresterea economica a tarii in aceasta perioada de criza". Mai mult, a promulgat de curand un proiect de lege prin care majora subventiile agricultorilor care folosesc monoxidul de dihidrogen pentru tratarea recoltelor. Opriti folosirea abuziva a chimicalelor de catre marile companii si producatori fara stiinta publicului! Semnati aceasta petitie.

Daca inca nu ati inteles, toata aceasta petitie era facuta in scop ironic pentru ca monoxidul de dihidrogen nu este altceva decat banala apa.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: trebuie sau nu interzis monoxidul de dihidrogen