Trebuie sa stii asta daca iti lasi copilul sa foloseasca internetul

Posted by Alin Marinescu on Saturday, February 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru copil pe internet

Specialistii sunt tot mai ingrijorati de cresterea numarului de copii dependenti de ecrane (inclusiv de smartphone). De aceea, dependenta de acest tip este considerata la fel de serioasa ca si cea de droguri. Expertul Mandy Saligari, fondator si director al clinicii „Charter Harley Street” din Londra, specializata in tratarea dependentelor si altor tulburari psihice, explica de ce dependenta de smartphone a copiilor si adolescentilor este un fenomen periculos, comparabil cu dependenta de droguri.

Un prim exemplu pe care il ofera aceasta, potrivit qbebe.ro, se refera la cresterea considerabila a numarului de ore pe care copiii il petrec in fata smartphone-ului sau tabletei, ceea ce a dus la extinderea fenomenului de „sexting”. Mandy Saligari precizeaza ca inclusiv adolescentii de 12-13 ani vad „sexting-ul” (raspandirea unor fotografii nud prin intermediul retelelor de socializare) ca pe ceva firesc, fapt care poate fi foarte daunator din punct de vedere al respectului de sine si al respectarii intimitatii si identitatii.

De asemenea, Mandy Saligary mentioneaza rezultatele unor studii recente din Marea Britanie, ce scot la iveala urmatoarele lucruri:

Peste 2/3 dintr-un total de 1500 de profesori sunt constienti de faptul ca elevii lor practica „sexting-ul”, in unele cazuri chiar din scoala primara
Mai mult de 2000 de copii au fost implicati in crime legate de pornografia din mediul online
Nu in ultimul rand, alaturi de alti specialisti cu care a participat la o dezbatere legata de dezvoltarea adolescentilor (desfasurata in cadrul Highgate Junior School), Mandy Saligari a vorbit despre implicarea parintilor si cadrelor didactice in limitarea timpului pe care copiii si adolescentii il petrec in fata ecranelor, inclusiv a smartphone-urilor. Se constientizeaza faptul ca nu este usor pentru acestia sa gaseasca modalitatile prin care sa realizeze un echilibru intre timpul petrecut in mediul online si timpul dedicat altor activitati.

Concluzia specialistilor este ca, daca dependenta copiilor de ecrane este detectata cat mai de timpuriu, se pot lua masuri prin care acestia sa se obisnuiasca sa nu mai petreaca prea mult timp in fata unui smartphone sau a unei tablete. in opinia lui Mandy Saligari, scoala se poate alatura si ea parintilor in acest demers, introducand, de exemplu, reguli ce vizeaza interdictia sau utilizarea cu restrictie a telefonului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: trebuie sa stii asta daca iti lasi copilul sa foloseasca internetul