Trebuie sa stii asta daca fumezi tigari de contrabanda

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 7, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru tigari de contrabanda

Contrabanda cu tigari este un flagel extrem de intalnit in tara noastra. Nu exista piata in care sa nu se vanda asa ceva, insa multi dintre clienti sunt patiti si ajung sa evite sa mai apeleze la aceasta modalitate de a-si satisface viciul.

Volumul de tigarete de contrabanda vandute anul trecut in Romania este de patru miliarde de tigarete, mai exact, asta inseamna 200 de milioane de pachete. Parte dintre ele sunt originale, achizitionate din tari vecine, cum ar fi  Moldova, Ucraina si Serbia, unde nivelul accizelor la astfel de produse este mult mai mic decat in tara noastra.

In Romania, accizele si TVA-ul reprezinta 85% din pretul de raft al tigaretelor, iar daca aplicam un cost mediu de 12 lei pentru un pachet de tigari vandut, atunci valoarea totala a contrabandei cu tigarete ajunge pana la  2,4 miliarde de lei!

Trebuie sa stiti ca multe dintre tigarile de contrabanda sunt contrafacute (12.3% din toata contrabanda - 25 milioane pachete - in jur de 2,500 de paleti plini). La acest segment exista cel mai mare profit, asta deoarece nu se platesc nici macar accizele din tarile vecine, in timp ce costurile de distributie sunt minime. In plus, tutunul din aceste tigarete, acolo unde exista, este de o calitate indoielnica! Spunem "daca exista", asta deoarece in multe cazuri, atunci cand au deschis pachetul foarte bine sigilat, clientii s-au trezit cu ziare in loc de tigari!

"Mare parte din amestecul de tutun e din frunza de buruieni uscata precum tutunul", a spus un reprezentat al unei mari companii de tutun din Romania. Spre exemplu, unul dintre cele mai consumate si ieftine pachete de tigari, care este si marca cea mai afectata de catre contrabanda (anual, in tara noastra existand pe 25 de milioane de pachete din acest brand contrafacute) valoreaza, la un pret de raft de 13,5 lei, aproximativ 340 milioane lei! Din aceasta suma, paguba statului este de  85%, adica 286 milioane lei. 

Si asta nu este tot. Autoritatile din Marea Britanie au descoperit in tigarete de contrabada: fecale umane, muste si alte insecte moarte, mucegai si azbest. Daca nu poti sau nu vrei sa renuti la fumat, ar fi bine sa te gandesti de doua ori de unde le cumperi.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: trebuie sa stii asta daca fumezi tigari de contrabanda