Tratamente pe baza de eucalipt

Posted by Alin Marinescu on Sunday, August 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Frunzele de eucalipt, prin continutul ridicat in eucaliptol, au efecte antiseptice, bactericide, antifungice, antivirale, antifebrile, expectorante, sudorifice, astringente, hemostatice, cicatrizante, emoliente, antiastmatice, digestive, aperitive, antinevralgice, antireumatice si antisalmonelice, fiind intens utilizate in medicina naturista.

in bolile aparatului respirator, prin proprietatile antivirale si expectorante, frunzele de eucalipt sunt folosite in majoritatea afectiunilor respiratorii acute sau cronice (tuse, gripa, guturai, raceala, laringita, faringita, sinuzita, rinita, bronsita, astm bronsic, angina, pneumonie, pleurezie si chiar tuberculoza pulmonara). Prin deblocarea cailor respiratorii si fluidificarea secretiilor are loc usurarea respiratiei si reducerea crizelor de febra intermitenta, cu scaderea temperaturii corpului.

Tratamentele se fac cu: tinctura in alcool 400 (se iau cate 50 de picaturi in 100 ml apa rece de 4-5 ori pe zi);  sirop preparat din 20 g frunze infuzate in 300 ml apa clocotita; dupa strecurare se adauga 300 g zahar, se reincalzeste pana devine siropoasa si se consuma cate 4-6 linguri pe zi, ca expectorant si antiseptic respirator; pulbere din frunze uscate si macinate fin (se ia cate un varf de cutit de 2-3 ori pe zi, inainte de mese, eventual in putina miere); ulei eteric (3-5 picaturi in 30 ml apa), cu rol in fluidificarea si eliminarea secretiilor bronsice; ulei eteric pentru masajul zilnic pe piept, spate si pe gat; inhalatii timp de 10 minute cu vapori din infuzie de frunze (100 g la un litru apa, adaugand cateva picaturi de ulei eteric), pentru dezinfectarea cailor respiratorii superioare.

in bolile aparatului digestiv sunt importante proprietatile astringente si efectele vermifuge (contra viermilor intestinali), precum si actiunile antimicrobiene (in caz de diaree si dizenterie). Se recomanda infuzie (15 g frunze uscate la 1 litru apa clocotita) din care se consuma cate doua cesti pe zi, intre mese, avand efecte in atoniile stomacului, care duc la pierderea poftei de mancare.

in diabetul zaharat este indicat decoctul din 15 g frunze uscate la 1 litru apa; se fierbe pana cand scade la jumatate din volum si se bea intreaga cantitate in cursul zilei. in afectiunile reumatismale, artrite reumatoide si poliatroze se utilizeaza sub forma de comprese cu decoct din frunze sau ulei eteric, aplicate atunci cand simptomele sunt agravate de vremea rece.

in bolile dermatologice, eucaliptul are numeroase aplicatii sub forma de ulei eteric, infuzie, decoct si bai locale, datorita actiunii antiseptice si antihemoragice. Se foloseste in tratarea unor rani, arsuri (inclusiv solare), taieturi, herpes, ulceratii, plagi, eczeme suprainfectate, inflamatii, prurit de diverse etiologii, infectii nazale, scurgeri de urechi (otite), inflamatii de rect si intepaturi de insecte (tantari, muste). Se aplica sub forma de spalaturi, comprese, lotiuni, bai generale si locale (cu 10-15 picaturi la cada).

Masajul cu ulei are efecte in ameliorarea durerilor musculare prin cresterea fluxului sanguin local. Lotiunile capilare cu infuzie din frunze activeaza cresterea parului. Contra intepaturilor de insecte se utilizeaza uleiul (5 picaturi la o cana de apa), cu care se tamponeaza pielea afectata.

Atentie ! La doze excesive, uleiul de eucalipt poate provoca reactii de sensibilizare gastrica, cu greata, varsaturi, indigestii, dureri de cap, vertij, hipotensiune, hipotermie si chiar efecte de intoxicare, cu semne de cianozare si delir. La ingerarea a peste 10 ml ulei eteric doza poate fi letala. Este contraindicat la copiii mai mici de 12 ani, la gravide, la mame care alapteaza si la persoane cu afectiuni digestive si hepatice grave, intrucat cineolul din ulei poate induce stari de convulsie. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: tratamente pe baza de eucalipt