Tratamente naturiste pe baza de gentiana

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Gentiana este o plantǎ de aproximativ 20-60 cm, cu o tulpinǎ dreaptǎ si cilindricǎ. Frunzele sunt mari si ovale iar florile sunt de culoare galbena cu puncte de culoare maro. Gentiana creste ȋn zonele alpine si ȋn pǎsuni si ȋnfloreste ȋntre lunile iulie si septembrie. De la plantǎ se utilizeazǎ rizomii si rǎdǎcinile, iar pentru a fi utilizati ȋn scop medicinal acestia se usucǎ. Numele plantei vine ȋncǎ din vremuri antice, de la Gentius, regele Iliriei, care a mentionat pentru prima datǎ planta medicinalǎ. Are o actiune anti-toxicǎ, laxativǎ, antimicrobianǎ, imunostimulatoare, vermifugǎ, de stimulent al functiilor ficatului si este cunostutǎ drept un tonic digestiv. De asemenea, are un efect expectorant, stimuleazǎ menstra si usureazǎ travaliul.

Poate fi utilizatǎ sub formǎ de decoct, sub forma de tincturǎ, sau sirop dar si sub formǎ de cataplasme. Pentru decoct se adaugǎ o linguritǎ de plantǎ, la o jumatate de litru de apa rece. Se fierbe timp de 15 minute si se consumǎ inainte de masa. Cataplasmele cu radacina de gentiana se prepara din pulbere de rǎdǎcinǎ. Acestea se pun intr-un recipient si se adaugǎ treptat apǎ caldǎ pȃnǎ se obtine o pastǎ. Ȋmbibati un tifon ȋn pastǎ, iar acesta se aplica pe zona afectata unde se pǎstreazǎ timp de 1-3 ore.

Sub forma de pulbere, tratamentul cu gentiana se administreaza in caz de hepatita cronica si acuta. Se ia cate o jumatate de lingurita de pulbere de trei ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale, in cure de cate sase saptamani. Tinctura se prepara punand intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de radacina de gentiana, peste care toarna alcool alimentar de 50 de grade si se amesteca intruna. Dupa ce stratul de alcool iese deasupra pulberii cam de doua degete, se infileteaza borcanul ermetic si se lasa la macerat 12 zile, dupa care se strecoara.

Extractul obtinut in acest fel se pastreaza la rece, timp de doi ani de la data la care a fost culeasa radacina. La nevoie, se administreaza cate o lingurita de trei ori pe zi, in cure de una pana la trei luni. Siropul de gentiana se prepara din zece grame de radacina maruntita, peste care se toarna 150 ml apa clocotita. Se lasa la macerat sase ore, dupa care se filtreaza, se adauga la lichidul ramas, un sfert de kg de zahar, se fierbe si iar se filtreaza. Siropul astfel obtinut se recomanda copiilor care nu au pofta de mancare, cate trei linguri pe zi, timp de zece zile. Extern, gentiana se foloseste sub forma de comprese si bai locale pentru eczema, mancarimi de piele, conjunctivita.

Contraindicatii: Gentiana nu este recomandatǎ ȋn timpul sarcinii sau al alǎptǎrii. De asemenea, nu este recomandatǎ utilizarea pe o perioadǎ mai mare de trei sǎptǎmȃni atunci cȃnd este utilizatǎ pentru ameliorarea stǎrilor de slabiciune acuta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: tratamente naturiste pe baza de gentiana