Tratament revolutionar pentru insuficienta cardiaca

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 8, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru insuficienta cardiaca

Functionarea inimii si calitatea vietii persoanelor cardiace ar putea fi imbunatatite in urma unui tratament care utilizeaza celule stem recoltate din cordonul ombilical, se arata intr-un studiu aparut in revista ā€˛Circulation Research".

Potrivit specialistilor, descoperirea poate pava calea dezvoltarii unui tratament nedaunator pentru persoanele care sufera de insuficienta cardiaca.

in urma studiului, cercetatorii au observat o imbunatatire semnificativa a abilitatii inimii de a pompa sange, intr-un an de la inceperea tratamentului si s-a constat o ameliorare a calitatii vietii pacientilor.

ā€˛Medicamentele standard pot fi suboptimale, iar de multe ori, pacientii sunt nevoiti sa se supuna unor terapii mult mai invazive, precum implantarea unor dispozitive de asistenta ventriculara sau transplant de inima ", spune coordonatorul studiului, medicul cardiolog, Jorge Bartolucci, de la Universitatea los Andes.

La realizarea studiului au participat 30 de pacienti, cu varste intre 18 si 75 de ani. O parte dintre acestia au primit perfuzii cu celule stem din cordonul ombilical, iar celorlati li s-a administrat o substanta placebo. Celule stem au fost recoltate din sarcini duse la termen, de la donatori sanatosi, prin cezariana.

Peste 37 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de insuficienta cardiaca, arata statisticile. in ciuda evolutiei medicinei, jumatate dintre pacientii cu aceasta afectiune mor in cinci ani de la diagnosticare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: tratament revolutionar pentru insuficienta cardiaca