Tratament modern pentru genunchiul artrozic

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Infiltratiile cu PRP (plasma îmbogatita cu trombocite) si cele cu acid hialuronic sunt proceduri cu eficienta dovedita în tratarea artrozei genunchiului, sustine dr. Andrei Tutovanu, medic specialist ortopedie-traumatologie. Daca prima varianta, infiltratia cu PRP, care foloseste resursele interne ale organismului, pentru vindecarea si regenerarea tesuturilor, da rezultate foarte bune pana în jurul varstei de 55 de ani, cea de-a doua, infiltratia cu acid hialuronic si-a dovedit eficienta si dupa aceasta varsta, facilitand o miscare articulara fluida, chiar si în cazurile avansate de artroza a genunchiului. Potrivit doctorului Tutovanu, procesul de regenerare prin infiltratiile cu PRP se datoreaza unui cocktail concentrat de factori de crestere, capabili sa influenteze semnificativ regenerarea si vindecarea tesuturilor. Procedura actioneaza direct asupra cauzei durerii, nu doar asupra simptomelor.

În cazul infiltratiilor cu acid hialuronic (Acid glucuronic si N-acetilglucosmina) efectul nu este de regenerare, ci de lubrifiere a articulatiilor, de ameliorare rapida a durerii si de stopare a degradarii componentelor articulare, mai ales în cazul artrozei de genunchi (gonartroza). Mai mult, procedura poate amana o perioada însemnata protezarea chirurgicala a genunchiului, efectele infiltratiei durand de la cateva luni, la doi ani.

”Daca persoana este sanatoasa nu exista contraindicatii absolute pentru infiltratiile cu PRP, însa este bine ca medicul sa fie informat daca pacientul sufera sau a suferit de o boala neoplazica ori urmeaza un tratament bazat pe anticoagulante, steroizi, sau medicamente de tip antiinflamator. În schimb, infiltratiile cu acid hialuronic sunt contraindicate total în cazul pacientilor cu un sistem imunitar deficitar, cu boli de coagulare sau cu boli alergice, respectiv în cazul gravidelor, sau mamelor care alapteaza”, a explica specialistul.

Afectiuni frecvente ce pot fi tratate cu infiltratii: – genunchi: artroza, rupturi de ligament încrucisat anterior si posterior, rupturi de menisci (postoperator), tendinita labei de gasca (harmstring), tendinita rotuliana; – cot: epicondilita laterala/mediala, tenosinovita, artroza; – umar: ruptura/ tendinita de coafa rotatorie, sindromul de impingement (bursita subacromiala), ruptura de labrum, artroza;
– glezna: tendinita achileana, artroza, entorse; – sold: tendinita muschiului psoas, sindrom de tract iliotibial, tendinita trohanteriana, artroza, sacroileita; – coloana vertebrala: radiculite cervicale si lombare, sindrom fatetar cervico-lombar.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: tratament modern pentru genunchiul artrozic