Totul despre trompele uterine infundate

Posted by Alin Marinescu on Sunday, April 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Blocajul tubar este o problema cu care tot mai multe femei din Romania se confrunta. Nedescoperita la timp, aceasta afectiune duce la infertilitate sau la aparitia sarcinii extrauterine.

Dr. Erna Stoian, medic primar in obstetrica ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana, explica tot ce trebuie sa stii despre trompele uterine infundate.

Trompele uterine sunt ca niste tuburi, care conecteaza uterul de ovare. Ele sunt esentiale pentru conceptie. Ovocitul eliberat de ovar la ovulatie este captat de trompa. Fertilizarea ovocitului de catre sperma se produce in treimea externa a trompei, iar embrionul rezultat este apoi transportat pana in uter, unde se implanteaza. Daca trompa nu este permeabila, conceptia nu este posibila.

Simptomele trompelor uterine infundate
Trompele infundate nu cauzeaza de obicei niciun simptom. In cazul in care trompa infundata este dilatata si prezinta acumulari de lichd - sactosalpinx, atunci pacienta poate prezenta dureri pe una din partile abdomenului inferior.

Cauzele care duc la infundarea trompelor uterine:
Trompele sunt de obicei blocate din cauza prezentei de tesut cicatriceal sau de aderente pelvine.
Boala inflamatorie pelvina, care poate cauza hidrosalpinx si tesut cicatricel
Endometrioza. Tesutul anormal endometrial poate fi prezent la nivel trompei si poate cauza blocarea ei. De asemenea, endometrioza extinsa la alte organe ca ovare, vezica urinara, intestin, poate duce la formarea de aderente pelvine ce blocheaza trompa.
Anumite boli cu transmitere sexuala ca infectia cu Chlamydia si Gonoreea care duc la distrugerea trompele si sunt cauze pentru aparitia Bolii inflamatorii pelvine.
Sarcini extrauterine in trecut
Fibroame uterine
Intervetii chirurgicale abdominale care au determinat formarea de aderente pelvine
In cele mai multe cazuri nu poti face nimic pentru a preveni blocajul tubar. Totusi, folosirea prezervativului previne aparitia bolilor cu transmitere sexuala.

Diagnostic
Histerosalpingografia este investigatia cu ajutorul careia pot fi examinate trompele uterine. In timpul acestei investigatii medicul introduce o substanta de contrast prin colul uterin si apoi efectueaza mai multe imagini radiologice seriate care ajuta la stabilirea diagnosticului.

Histerosalpingografia se poate face in primele 10-12 zile ale ciclului menstrual, in ambulator, nefiind necesara anestezia. Daca histerosalpingografia nu poate stabili un diagnostic cert, atunci medicul poate recomanda laparoscopia exploratorie.

Tratament
Daca trompele uterine sunt blocate prin prezenta de aderente, atunci acestea se pot indeparta laparoscopic. Daca aderentele sunt extinse si structura trompelor este modificata sever, atunci nu se pot repara chirurgical.

Trebuie sa stiti ca studiile recente arata ca chirurgia de reparare a trompei are rezultate foarte slabe. Sansele de a obtine o sarcina pentru pacientele cu blocaj tubar sever si sactosalpinx sunt de sub 5%.

Chirurgia poate fi o optiune doar pentru pacientele tinere, cu rezerva ovariana normala cu modificari minore. In general, daca postoperator nu s-a obtinut sarcina in decurs de 1 an, se indica fertilizare in vitro.

Efectele blocajului tubar asupra fertilitatii
Trompele infundate sunt una din cauzele cele mai frecvente de infertilitate. Daca trompele sunt blocate bilateral, atunci sansele de obtinere a unei sarcini pe cale naturala sunt nule.

In cazul in care blocajul tubar este partial este posibil sa apara sarcina extrauterina, care este cea mai frecventa complicatie in cazul trompelor anormale.
In cazul in care doar una din trompe este blocata, obtinerea sarcinii este posibila.
In cazul blocajului tubar bilateral, pentru obtinerea sarcinii este necesara fertilizarea in vitro.
Dr. Erna Stoian - medic primar obstetrica ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata/FIV

sursa: ziare.com

In : Stiri din Sanatate 


Tags: totul despre trompele uterine infundate