Totul despre problemele digestive ale copiilor

Posted by Alin Marinescu on Saturday, November 25, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru probleme digestive copii

Nu ezita sa suni la medicul pediatru atunci cand începi sa-ti faci griji indiferent daca problema digestiva de care sufera copilul implica voma, diaree sau doar dureri de burta pe care nu le pot explica. „Parintele trebuie sa se încreada în instinctele lui. El stie ce este mai bine pentru copil, asa ca nu trebuie sa astepte mult înainte de a cere sfatul pediatrului cand vine vorba de problemele digestive la copii”, explica Chris Tolcher, medic pediatru si profesor în cadrul scolii de Medicina de la Universitatea din California de Sud, SUA, ciatat de www.netmums.com.

Varsaturile. 

Nu putine sunt cauzele care pot favoriza aparitia varsaturilor la copii: de la infectiile virale, raul de miscare, intoxicatiile alimentare, febra, prea multa tuse, a mancat prea mult, este nervos sau îngrijorat. De asemenea, starea de voma apare si în afectiuni precum meningita, apendicita sau blocaj intestinal. Pe langa varsaturi, copilul poate avea deseori diaree, dureri de stomac sau chiar febra.

Cand suni la medicul pediatru:

daca a vomat mai mult de 2-3 ori,
daca vomita cu sange/de culoare galben-verzuie (probleme cu bila)
daca nu poate sa bea apa fara sa vomite (cu atat mai mult daca are mai putin de 6 ani).
Nu uita sa spui doctorului daca pe langa varsaturi copilul are buzele uscate, nu mai urineaza la fel de des ca înainte, este lipsit de energie sau starea lui generala nu este una buna.

Durerile abdominale

Durerile abdominale la copii pot semnala numeroase probleme, printre care constipatia, diareea, intoxicatia alimentara, enterocolita, gastrita (inflamarea mucoasei stomacului). Apar însa si daca micutul a mancat în exces. Exista multe alte afectiuni care pot favoriza aparitia durerilor abdominale la copii si care pot fi însotite de balonare, crampe abdominale, senzatie de greata sau stare de rau general. Printre cauzele mai putin frecvente ale durerilor abdominale se numara si sindromul colonului iritabil, intoxicatia alimentara, apendicita, obstructia intestinala si pneumonia.

Cand suni la medicul pediatru:

daca durerile abdominale sunt severe 
copilul se plange ca le are mai multe zile la rand.     
Constipatia si diareea

Stresul cauzat de învatatul la olita, alimentatia saraca în fibre, consumul redus de lichide, lipsa de miscare, sindromul colonului iritabil, unele medicamente si diabetul sunt doar cateva dintre motivele care pot cauza constipatie. De multe ori însa neplacerea este însotita de crampe abdominale sau de dureri mai puternice.

Cand suni la medicul pediatru:

daca observi sange în scaun
daca micutul se chinuie mult înainte de a avea scaun.
Refluxul gastroesofagian

Una dintre problemele digestive la copii des întalnite (în special la varste mici) este si refluxul gastroesofagian. Alergiile alimentare si problemele cu sfincterul esofagian inferior (muschiul din partea inferioara a esofagului) sunt doar cativa dintre factorii care pot favoriza aparitia refluxului.

Cand suni la medicul pediatru:

De cele mai multe ori refluxul gastroesofagian se amelioreaza pe masura ce timpul trece. Cu toate acestea, nu ezita sa mergi la pediatru

daca pofta de mancare scade,
copilul slabeste,
voma este de culoare galben-verzuie,
apar durerile abdominale, problemele de înghitire sau chiar dificultatile respiratorii.

Este foarte mofturos la mancare

De multe ori un semnal de alarma pentru parinti este si faptul ca micutul face mofturi la mancare si se întampla sa se ridice de la masa fara sa manance mare lucru. Bine de stiut este ca si acest fapt poate semnala de multe ori prezenta afectiunilor digestive. Desi sunt des întalnite în randul adolescentilor, tulburarile alimentare (precum anorexia sau bulimia) pot aparea si la varste mai mici (chiar si la copiii mai mici de 5 ani).

Cand suni la medicul pediatru:

daca a slabit copilul în ultima perioada,
spune des ca îi vine sa vomite imediat dupa ce mananca,
ca are arsuri stomacale,
dureri abdominale în timp mesei sau
daca are reflux gastroesofagian.
Alte probleme digestive la copii:

boala celiaca;
obstructia intestinala;
tulburarile intestinale congenitale;
pancreatita;
hepatita;
boala Chron;
colita ulcerativa.

Nu ezita sa suni sau sa mergi la medicul pediatru ori de cate ori observi simptome care sa te îngrijoreze, mai ales ca de multe ori copiii nu pot explica ce tip de disconfort au.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: totul despre problemele digestive ale copiilor