Totul despre laringita

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 6, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Laringita reprezinta inflamarea mucoasei laringelui, organ situat la intesectia caii respiratorii cu cea digestiva. Laringita poate fi acuta, atunci cand manifestarile apar in plina sanatate si sunt cel mai adesea datorate unei bacterii sau unui virus. Laringita cronica apare de cele mai multe ori dupa o laringita acuta  tratata necorespunzator. 

Laringita acuta poate aparea in urma infectarii laringelui cu bacterii, virusuri sau fungi. Daca ai amigdalita sau rinosinuzita te poti alege si cu o complicatie la nivelul laringelui cand sistemul tau imunitar nu lupta corespunzator cu infectia. Trebuie sa stii ca tusea iritativa, variatiile bruste de temperatura sau consumul de alcool si fumatul te predispun la aceasta afectiune. Adesea laringita acuta se asociaza febrelor eruptive ale copilariei (rubeola, rujeola, varicela). Cauze mai rare ce pot produce inflamarea mucoasei laringiene sunt inhalarea de gaze iritante si fum si boala poate apare adatorita lezarii laringelui in cazul lezarii prin manevre de explorare locala. Te poti gandi ca ai mucoasa laringiana inflamata daca apar: - raguseala; - senzatia de jena in gat; - dureri locale usoare; - dureri la ingitit (disfagie); - tuse seaca; - oboseala si febra moderata. La copii manifestarile sunt mai grave decat la adult pentru ca cei mici au capacitatea redusa de a expulza secretiile prin tuse. Factori ce predispun copilul tau la infectarea laringelui sunt infectiile acute virale sau bacteriene respiratorii, traumatismele locale sau febrele eruptive. Ca simptome distincte la copil apar: disfonia cu voce modificata, febra mai accentuata,respiratie dificila cu cianoza (invinetirea tegumentelor) si zgomote respiratorii anormale.

Diagnosticul de laringita acuta. Medicul de familie sau cel cu specializare ORL este cel care poate sti cel mai bine daca ai laringita acuta. Acesta iti pune diagnosticul pe baza simptomelor carcteristice bolii asociate cu examenul clinic. Laringoscopia indirecta este o procedura simpla prin care se vizualizeaza laringele cu ajutorul unei oglinzi cu diametrul de 2-3 cm. Se efectueaza de obicei fara anestezie, dar la pacientii mai sensibili sau la copii se poate face anestezie locala cu xililna sau spray anestezic. Pe baza acestui examen, se vizualizeaza in laringita acuta mucoasa inflamata, rosie cu secretii aderente la nivelul corzilor vocale. Tratament laringita acuta. In aceasta afectiune se recomanda antibioterapie in cazul infectiilor bacteriene si corticosteroizi (hemisuccinat de hidricortizon) pentru a reduce inflamatia. Repaosul la pat in pozitie semisezanda te va ajuta sa expectorezi si sa respiri mai bine. De asemenea pentru combaterea simptomelor este bine ca aerul sa fie umidificat in camera in care stai, la nevoie poti primi oxigen pe canula nazala sau pe masca faciala. Este bine sa consumi multe lichide, in caz contrar vei fihidratata pe cale intravenoasa.

Cauzele laringitei cronice. Laringita cronica poate aparea daca te expui in mod repetat la praf, fum, substante toxice, variatii de temperatura sau umiditate. Profesionistii vocali precum cantaretii, profesorii, militarii sau avocatii sunt predispusi la aceasta boala. 
Laringita cronica mai apare in urma infectiilor acute repetate sau in boli metabolice (guta, diabet), boli cronice renale sau hepatice.
Simptomele laringitei cronice: Vocea modificata cu greutate in vorbire pana la pierderea totala a capacitatii de fonatie este principalul simptom. Acesta poate fi insotit de: tuse uscata, tumefierea laringelui, secretii vascoase, senzatia de corp strain in gat si durere la inghitit.

Diagnosticul de laringita cronica. Daca ai semnele unei laringite este bine sa te prezinti la medicul cu specializare ORL. Acesta iti va face laringoscopie directa sau indirecta, vizualizand mucoasa laringelui care poate fi edematiata, rosiatica, cu secretii vascoase. In stadiile avansate, mucoasa este hipertrofiata sau atrofiata. Acesta va preleva si probe de biopsie pentru examenul anatomo-patologic ce exclude diagnosticul de cancer. Se mai pot preleva secretii care se vor da la laborator pentru diagnosticul unei posibile tuberculoze.
 
Daca ai fost diagnosticata cu laringita cronica trebuie sa renunti la fumat, sa eviti mediile poluate mai ales daca lucrezi intr-un spatiu cu toxicitate crescuta. Este bine sa eviti sa vorbesti pana la ameliorarea simptomelor. Foarte folositoare sunt curele balneoclimaterice.Este bine daca poti sa mergi intr-o vacanta la Govora, Slanic Moldova sau chiar la mare pentru o cura heliomarina. Ca alternativa poti face aerosoli cu hidrocortizon sau alfa-chemotripsina. Se poate face si interventie chirurgicala de ablatie. Ca tratament medicamentos iti pot fi recomandate vitamine, antibiotice in cazul infectiilor( penicilina pentru Treponema sau tuberculostatice pentru Mycobacterium).  In concluzie, laringita este o boala acuta sau cronica a laringelui, care poate afecta orice grupa de varsta. Laringita acuta este mai frecventa si prezinta o gravitate mai mare la copil in timp ce laringita cronica este mai frecventa la adult. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: totul despre laringita