Totul despre amigdalita

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 14, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru amigdalita

Amigdalita, puroi in gat sau rosu in gat, cum se mai numeste, este o infectie a amigdalelor si a faringelui si are ca principal simptom durerea in gat.

In spatele gatului, doua mase de tesut limfatic numite amigdalele actioneaza ca filtre, captand germeni care altfel ar putea intra in caile respiratorii si pot provoca infectii. De asemenea, produc anticorpi pentru combaterea infectiilor. Dar uneori chiar amigdalele devin infectate. Amigdalita este frecventa, mai ales la copii. Starea poate aparea ocazional sau se poate repeta frecvent. Infectiile bacteriene si virale pot provoca amigdalita. O cauza obisnuita este bacteria Streptococcus (strep). 

Alte cauze frecvente includ:

Adenovirusurile
Virusul gripal
Virusul Epstein-Barr
Virusii parainfluenza
Enterovirusuri
Virusul herpes simplex

Principalele simptome ale amigdalei sunt inflamatia si umflarea amigdalelor, cateodata destul de severe pentru a bloca caile respiratorii. 

Alte simptome includ:

Dureri sau sensibilitate la gat
Roseata amigdalelor
O acoperire alba sau galbena pe amigdalele
Blistere dureroase sau ulceratii la nivelul gatului
Durere de cap
Pierderea poftei de mancare
Durerea urechilor
Dificultati la inghitire sau respiratie prin gura
Umflarea ganglionilor in zona gatului sau maxilarului
Febra, frisoane
Respiratie urat mirositoare

La copii, simptomele pot include, de asemenea:

Greata
Varsaturi
Durere abdominala
Amigdalita – tratament

Alimente interzise si permise in caz de amigdalita

Tratamentul pentru amigdalita va depinde in parte de cauza. Pentru a determina cauza, medicul dumneavoastra poate efectua teste de laborator. Testul de laborator poate detecta o infectie bacteriana. O infectie virala nu va aparea pe test, dar poate fi presupusa daca testul pentru bacterii este negativ. In unele cazuri, constatarile fizice sunt suficient de convingatoare pentru a diagnostica o infectie bacteriana probabila. In aceste cazuri, antibioticele pot fi prescrise fara a efectua un test rapid de streptococ.

Daca testele dezvaluie bacterii, tratamentul va consta din antibiotice pentru a vindeca infectia. Desi simptomele se vor imbunatati probabil in doua sau trei zile dupa inceperea tratamentului cu antibiotic, este important sa luati toate medicamentele pe care medicul le prescrie pentru a va asigura ca bacteriile au disparut. Unii oameni trebuie sa ia un al doilea tratament cu antibiotice pentru a vindeca infectia.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: totul despre amigdalita